Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ταξίδι στο Βελιγράδι- αξιοθέατα, μετακίνηση, διαμονή, φαγητό και αγορές

Το Βελιγράδι είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας, μια πόλη πανέμορφη, γεμάτη όμορφα κτίρια και πολύ πράσινο. Περάσαμε εκεί τις γιορτές των Χριστουγέννων και πραγματικά η πόλη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και το σίγουρο είναι ότι θέλουμε να ξαναπάμε.
Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Σάβα, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά παραπόταμο του Δούναβη. Είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, χτισμένη από τους Κέλτες τον τρίτο αιώνα π.Χ. 
 
 
Παρά τις δύσκολες εποχές του με αποκορύφωμα τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999, το Βελιγράδι αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και σύντομα θα γίνει αγαπητός τουριστικός προορισμός. 
Το παραδοσιακό κομμάτι της πόλης έχει πανέμορφα και εντυπωσιακά από αρχιτεκτονικής άποψης κτίρια, πεζόδρομους, καταστήματα, πολλές ορθόδοξες εκκλησίες, πάρκα και πλατείες. 
Η πλευρά απέναντι από το ποτάμι, ονομάζεται "Νέο Βελιγράδι" και είναι γεμάτο ψηλά κτίρια, ουρανοξύστες και εμπορικά κέντρα. Είναι ουσιαστικά η επέκταση της πόλης, που ενώνεται με την άλλη όχθη με όμορφες γέφυρες. 

Τι θα δείτε
Το κάστρο, σήμα κατατεθέν της πόλης. Ένα πελώριο κάστρο με τείχη, αγάλματα, μουσεία και μνημεία δίπλα στο πάρκο Kalemegdan. Είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο, με φρουρούς, για να μπορείτε να κάνετε άνετα τη βόλτα σας. 
Από το πιο ψηλό σημείο του θα έχετε θέα προς το σημείο που ενώνονται τα δύο ποτάμια, ο Σάβα και ο Δούναβης. 
 
 
Στην κάτω μεριά του πάρκου βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος της πόλης. Έχει πολλά σπάνια ζώα, όπως λευκή τίγρη, αρκτικούς λύκους, λευκά και καφέ καγκουρώ, λάμα, ρακούν, βίσσωνες, λευκή λεοπάρδαλη, ανακόντα και άλλα πολλά. Το εισιτήριο στοιχίζει μόλις 3,20 ευρώ (400 din) και είναι ανοιχτός όλο το χρόνο. Το θετικό είναι ότι ο επισκέπτης βλέπει από πολύ κοντά τα ζώα! Το αρνητικό είναι ότι κάποια ζώα χρειάζονται μεγαλύτερους χώρους και οι πληροφορίες για τα ζώα είναι μόνο στα σέρβικα. 
Ο πεζόδρομος Knez Mihailova είναι ιδανικός για περίπατο και διαθέτει πολλά εστιατόρια, καφέ και μαγαζιά. Επίσης εκεί θα δείτε πολλά όμορφα κτίρια. 
Ο δρόμος αυτός στο τέρμα του οδηγεί στο κάστρο, ενώ προς την άλλη μεριά καταλήγει στην κεντρική πλατεία της πόλης που ονομάζεται Trg Republike. Εκεί θα δείτε το εντυπωσιακό κτίριο του θεάτρου και το άγαλμα του πρίγκηπα Μιχαήλ πάνω στο άλογο. Ακόμα και με πολύ κρύο, ο κόσμος κυκλοφορεί, νέοι κάθονται έξω και συζητούν και γενικά υπάρχει πάντα πλήθος κόσμου, τόσο στην πλατεία όσο και στον πεζόδρομο. 
O ναός του Αγ. Σάβα - Hram svetog Save, είναι η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο. Ο τρούλος έχει 70 μέτρα ύψος και στην κορυφή του βρίσκεται ένας χρυσός σταυρός με ύψος 12 μέτρα.  Συνολικά το κτίριο έχει έκταση 3.500 τ.μ. Η πρόσοψη είναι φτιαγμένη με λευκό μάρμαρο και γρανίτη. 
Το εσωτερικό της είναι ακόμα υπό κατασκευή- φτιάχνεται σταδιακά λόγω οικονομικής δυσχέρειας-, και θα έχει πολλά μωσαϊκά. 
Δίπλα ακριβώς βρίσκεται μια μικρότερη εκκλησία, σχεδόν ίδια με την μεγάλη! 
Επισκεφτείτε την περιοχή Scadarlija, που αποκαλείται Σέρβικη Μονμάρτη! Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πεζόδρομο που μοιάζει να ανήκει σε άλλη εποχή, γεμάτη καφενεία και εστιατόρια. 
Το αρχοντικό της πριγκίπισσας Ljubica είναι δείγμα ενός αρχοντικού σπιτιού του 19ου αιώνα, με παραδοσιακά έπιπλα και πολλούς πίνακες. 
 
Σχεδόν απέναντι βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της πόλης, Saborna crkva, αφιερωμένος στον αρχάγγελο Μιχαήλ, με το εντυπωσιακό ψηλό καμπαναριό, που το βράδυ μοιάζει σαν να λάμπει. Το κτίριο που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία, στεγάζει το πατριαρχείο της Σερβίας. 
Άλλα σημαντικά κτίρια της πόλης είναι:
Το Hotel Moskva, το παλιότερο σε λειτουργία ξενοδοχείο της πόλης, με την εντυπωσιακή πρόσοψη με τις πράσινες λεπτομέρειες. Στο ισόγειο λειτουργεί κυριλέ καφέ για τους επισκέπτες, που είναι λίγο πιο ακριβό από τα δεδομένα του Βελιγραδίου. 
National Asssembly, το Κοινοβούλιο, εντυπωσιακό φωτισμένο το βράδυ. 
To βασιλικό παλάτι, σημερινή κατοικία της πρώην βασιλικής οικογένειας.
H καινούρια κρεμαστή γέφυρα

Από τα μουσεία της πόλης ξεχωρίζουν:
Tο Μουσείο του Νίκολα Τέσλα, που είναι αφιερωμένο στον διάσημο Σερβοκράτη εφευρέτη- μηχανικό, από τους πιο σημαντικούς φυσικούς επιστήμονες. 
Το μουσείο της ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας με το μαυσωλείο του Τίτο. 
Το εθνικό μουσείο, με αρχαιολογικά ευρήματα, νομίσματα και πολλούς πίνακες. 
Όλο το χρόνο εκτός του Χειμώνα, γίνονται κρουαζιέρες στο ποτάμι, από όπου θα δείτε το κάστρο αλλά και άλλα αξιοθέατα στις όχθες από άλλη οπτική γωνία.
Επίσης όταν ο καιρός είναι καλός, στις όχθες του ποταμού λειτουργούν πολλά πλωτά μπαράκια και είναι όμορφο μέρος για διασκέδαση. 
Το καλοκαίρι οι Σέρβοι κατευθύνονται στο νησάκι Ada Ciganlija, μέσα στο ποτάμι, με τεχνητή πλαζ και θαλάσσια σπορ. 
Υπολογίζεται ότι το καλοκαίρι στο νησάκι πηγαίνουν περίπου 100.000 άτομα τις καθημερινές και τριπλάσιιοι τα σαββατοκύριακα. 
Αγορές
Εκτός από τον πεζόδρομο και τους γύρω δρόμους που έχουν κάποια καταστήματα, μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιο εμπορικό κέντρο. Τα περισσότερα καταστήματα είναι ανοιχτά ως τις 9-10 το βράδυ ενώ τα εμπορικά κέντρα είναι ανοιχτά όλες τις μέρες του χρόνου ως τις 10 το βράδυ. 
Το Usce άνοιξε πριν πέντε χρόνια, και έχει 140 καταστήματα, εστιατόρια και σινεμά. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον ποταμό, ανάμεσα σε ουρανοξύστες. 
Το Delta city, που ήταν το καλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης για το 2009. 
Πώς θα πάτε
Αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με διάρκεια πτήσης 1 ώρα και 40 λεπτά από Αθήνα. Το αεροδρόμιο Nicola Tesla βρίσκεται 18 χλμ έξω από την πόλη. Μπορείτε να πάρετε λεωφορείο που κοστίζει περίπου 3,20 ευρώ (300DIN) ή καλύτερα ταξί, ειδικά αν έχετε πράγματα, που θα σας πάει κατευθείαν στο ξενοδοχείο σας, με στάνταρ κόστος 15 ευρώ. Xρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μόλις βγαίνετε από την αίθουσα αφίξεων θα σας πλησιάσουν πολλοί για να σας πείσουν να σας πάνε στον προορισμό σας- κάποιοι μάλιστα δεν είναι καν κανονικοί ταξιτζήδες- απλά προσπεράστε τους και βρείτε το TAXI info, όπου θα πείτε που ακριβώς πηγαίνετε και θα σας κατευθύνουν στο ταξί λέγοντας σας και το ποσό πληρωμής που θα δώσετε στον οδηγό. 
Μετακίνηση στην πόλη
Το κέντρο της πόλης είναι μικρό και θα πάτε σχεδόν παντού με τα πόδια. Θα χρειαστείτε συγκοινωνία για κάποια πιο μακρινά αξιοθέατα, όπως ο ναός και τα μουσεία. Στην πόλη κυκλοφορούν λεωφορεία, τραμ και τρόλει. Εισιτήρια θα βρείτε στα κιόσκια- που μοιάζουν κάπως με τα δικά μας περίπτερα. Θα ζητήσετε κάρτα για τα λεωφορεία για όσες διαδρομές θέλετε να κάνετε- δηλαδή "φορτίζετε" ανάλογα όσο θέλετε. Η κάρτα στοιχίζει 40din και η κάθε διαδρομή 73din(0.60 λεπτά του ευρώ). Μόλις μπείτε στο μεταφορικό μέσο, περνάτε την κάρτα από το σημείο ανάγνωσης και αυτόματα αφαιρείται το ανάλογο ποσό. Με την ίδια κάρτα μπορείτε να ξαναφορτίσετε για όσες διαδρομές θέλετε. Τα ταξί επίσης είναι αρκετά οικονομικά και απαραίτητα για περιπτώσεις που τα μμμ είναι ασφυκτικά γεμάτα με κόσμο! H σημαία ξεκινά από 140din (1,12 ευρώ) και η τιμή ανά χλμ είναι 55-70 din. 
Τι να φάτε
H σέρβικη κουζίνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, με γευστικά πιάτα, με έντονα αρώματα και γεύσεις και περιλαμβάνει πολλά κρεατικά, σούπες και σαλάτες με επιρροές από την μεσογειακή κουζίνα, την ελληνική - η χωριάτικη σαλάτα υπάρχει σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια, καθώς και το τζατζίκι- αλλά και την κουζίνα της κεντρικής Ευρώπης με τα λουκάνικα, το κρέας και τα σνίτσελ. 
Πολύ ξεχωριστό είναι το εστιατόριο Lorenzo & Kakalamba, τόσο για την πρωτότυπη διακόσμηση του όσο και για τις υπέροχες γεύσεις του! Η διακόσμηση πραγματικά υπερβολική, παντού θα δείτε τα πιο απίθανα αντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής, εντυπωσιακές καρέκλες και φωτιστικά! Το μενού ξεχωρίζει για τις παραδοσιακές του γεύσεις. Δοκιμάστε κάποιο από τα παραδοσιακά σέρβικα πιάτα και αφήστε χώρο και για γλυκό- το τιραμισού απολαυστικό!
 
Στον κεντρικό πεζόδρομο θα βρείτε δύο μαγαζιά που είναι σχεδόν πάντα γεμάτα κόσμο, λέγονται Boutique - το ένα βρίσκεται στην Knez Mihailova και το άλλο στην πλατεία Republic. To μενού περιλαμβάνει κυρίως ιταλική κουζίνα με νόστιμα ζυμαρικά, σαλάτες, σάντουιτς αλλά και ποτά. 
Σε ένα δρομάκι κάθετο στην Knez Mihailova θα βρείτε το εστιατόριο-καφέ Opera, με πιάτα από την τοπική αλλά και διεθνή κουζίνα. 
Πού να μείνετε
Το καλύτερο σημείο της πόλης είναι η οδός Knez Mihailova, καθώς είναι το πιο τουριστικό κομμάτι της, με πολλά εστιατόρια. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα το boutique ξενοδοχείο Townhouse 27, μόλις 3-4 λεπτά με τα πόδια από τον πεζόδρομο. Οι χώροι πεντακάθαροι, το προσωπικό πολύ εξυπηρετικό, ειδικά η Τατιάνα στη ρεσεψιόν που γνωρίζει άπταιστα ελληνικά! Τα δωμάτια πολύ άνετα και φωτεινά, μίνι μπαρ σε απόλυτα λογικές τιμές και όλες τις απαραίτητες ανέσεις και ικανοποιητικό πρωινό (γενικά τα σέρβικα ξενοδοχεία δεν φημίζονται για το πρωινό!).  
tips
* Το χειμώνα κάνει αρκετό κρύο, συνηθισμένες θερμοκρασίες είναι γύρω και υπό το μηδέν. Αντίθετα το καλοκαίρι έχει πολύ ζέστη! 
* Πλέον ΔΕΝ χρειάζεται βίζα για να μπείτε στη χώρα, αρκεί διαβατήριο ή ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες. Κατά την είσοδο σας στο αεροδρόμιο γίνεται έλεγχος διαβατηρίου ή ταυτότητας.
* Το αεροδρόμιο είναι μικρό, με λίγα μαγαζιά, οπότε μην περιμένετε να κάνετε αγορές φεύγοντας. Μάλιστα οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες από ότι στα μαγαζιά στην πόλη, ακόμα και ο καπνός και τα ποτά. 
* Προσοχή στο αεροδρόμιο, να πάρετε ταξί μέσω του Taxi Info για να μην σας κλέψουν στο ταξίμετρο! Μην δίνετε σημασία σε οποιονδήποτε σας πλησιάσει, ακόμα κι αν μιλάει ελληνικά- ναι πολύ ξέρουν και προσεγγίζουν με αυτόν τον τρόπο. 
 
*Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα μπουρέκια που ψήνονται καθημερινά στους φούρνους. Πρόκειται για μπαστούνια από φύλλο, γεμιστά με διάφορα όπως τυριά, κιμά, πατάτα, λαχανικά. Είναι αγαπημένο σνακ των ντόπιων το πρωί. Δοκιμάστε σέρβικες μπύρες και το εθνικό λικέρ rakija- με διάφορες γεύσεις αλλά αρκετά βαρύ! 
* Προτιμήστε να μείνετε σε ξενοδοχείο και όχι σε ενοικιαζόμενο σπίτι, για περισσότερη ασφάλεια. 
* Τα Χριστούγεννα στη Σερβία γιορτάζονται 7 Ιανουαρίου, οπότε και τα περισσότερα μαγαζιά και εστιατόρια είναι κλειστά. 
* Η πόλη είναι ασφαλής, με αστυνόμευση στους μεγάλους δρόμους και κόσμο ως αργά το βράδυ. Εντύπωση μας έκανε που ακόμα και με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, οι Σέρβοι κάθονταν έξω στα τραπεζάκια, κάτω από τη σόμπα και σκεπασμένη με κουβερτούλες που παρέχουν οι καφετέριες!! Είναι ευχάριστοι άνθρωποι, οι περισσότεροι γνωρίζουν αγγλικά, ειδικά οι πιο νέοι. 
* Οι τιμές όσον αφορά το φαγητό και ποτό είναι τουλάχιστον 30-40% πιο κάτω από την Ελλάδα. 
*Το νόμισμα της Σερβίας λέγεται Dinar. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο μπορείτε να κάνετε συνάλλαγμα στο ανταλλακτήριο. H ισοτιμία είναι περίπου 1 ευρώ= 122 dinars. Σε διάφορα σημεία της πόλης θα βρεις ανταλλακτήρια, προτιμήστε φυσικά αυτά που αναγράφουν την ισοτιμία. 

91 σχόλια:

  1. Ωραιο κειμενο.Κατατοπιστικό και πολύ αξιόλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή ενημέρωση.
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πήγα πριν 1 εβδομάδα στο Βελιγράδι και πραγματικά οι πληροφορίες που πήρα από τη σελίδα σας ήταν πολύτιμες.... Σας ευχαριστώ! Επιπλέον για όποιον επισκεφτεί το Βελιγράδι - το οποίο είναι πανέμορφο- πρέπει να περάσει οπωσδήποτε από το Basta (cafe-jazz bar), το Μanufaktura και το SuperMarket(για καφέ-κρασί-φαγητό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρόμαστε πολύ, ευχαριστούμε για το σχόλιο και τις προτάσεις :)

      Διαγραφή
  4. Σίγουρα μπορούμε να ταξιδέψουμε μόνο με την ταυτότητά μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαίρη, με ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες. Εμείς έτσι ταξιδέψαμε το Δεκέμβρη του 2014

      Διαγραφή
    2. Ναι, αρκεί να έχει λατινικούς χαρακτήρες και να μην είναι φθαρμένη!

      Διαγραφή
  5. gnwrizete an iparxi kapiou idus sightseeing leoforia pou na se 3enagoun stin poli ?
    kai an iparxun mporite na mou dosete perisoteres plirofories gia afta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μιχάλη,
      Υπάρχουν τουριστικά λεωφορεία (άνοιξη-καλοκαίρι-φθινόπωρο), που μπορείς να κατέβεις και να ανεβεις όσες φορές θες. Τια καθημερινές λειτουργούν από τις 4 το απόγευμα ενώ τα σαββατοκύριακα από τις 10:30 το πρωί. Το εισιτήριο στοιχίζει 600 dinars και η ξενάγηση (με ακουστικά) γίνεται και στα ελληνικά. Εκκίνηση η πλατεία Nikola Pasic. To τουρ περνά από όλα τα σημαντικά σημεία της πόλης και εισιτήρια μπορείς να αγοράσεις κατευθείαν από το λεωφορείο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ http://www.tob.rs/belgrade-sightseeing-tours/sightseeing-by-bus/belgrade-open-top-bus-sightseeing

      Καλό σου ταξίδι!

      Διαγραφή
    2. poso diarkei to eisitirio twn 600 dinar?

      Διαγραφή
    3. Ρε παλικάρι μου Ελληνικά δεν ξέρεις; πήγα να το διαβάσω αλλά πονάνε ακόμη τα μάτια μου.

      Διαγραφή
  6. Το εισιτήριο είναι ημερήσιο, δηλαδή διαρκεί από την ώρα που θα το βγάλεις, μέχρι το τέλος των δρομολογίων. Μπορείς να ανεβεις και να κατέβεις σε όποια στάση θες και όσες φορές θες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα..μηπως γνωριζετε μεχρι ποτε ειναι στολισμενα για τα Χριστούγεννα στο Βελιγράδι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Χριστούγεννα στο Βελιγράδι γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου (πάνε σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο), άρα σίγουρα είναι όλα στολισμένα μέχρι τότε. Καλή χρονιά :)

      Διαγραφή
    2. Από πότε όμως, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου? Τέλη Δεκεμβρίου στα δικά μας Χριστούγεννα, θα είναι στολισμένο το Βελιγράδι? Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Τα πάντα θα είναι στολισμένα! Εμείς ήμασταν εκεί 22 Δεκεμβρίου και όλα ήταν γιορτινα. Καλά να περάσετε και καλές γιορτές!

      Διαγραφή
  8. Για τα παιδιά θα απαιτειται διαβατηριο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι πως ναι, αφού δεν υπάρχει ακόμα ταυτότητα.
      Δες κι εδώ και κάνε και ένα τηλέφωνο για σίγουρα
      http://www.mfa.gr/serbia/ypiresies/loipes-uperesies/khresimes-plerophories-gia-ten-serbia.html

      Διαγραφή
  9. Ένας 15χρονος με ταυτότητα μπορεί να ταξιδέψει μαζί με τους γονείς του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κορίνα. Στη σελίδα της πρεσβείας λέει " Yφίσταται δυνατότητα εισόδου στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Σερβία μόνον με επίδειξη νέου τύπου αστυνομικής ταυτότητας (με λατινικούς χαρακτήρες) για βραχυπρόθεσμη παραμονή (μέχρι 90 ημέρες ανά εξάμηνο)"
      http://www.mfa.gr/serbia/ypiresies/loipes-uperesies/khresimes-plerophories-gia-ten-serbia.html

      Διαγραφή
    2. Τώρα είδα την απάντηση ευχαριστώ έστω κ καθυστερημένα.Πήγαμε με ταυτότητες χωρίς πρόβλημα κ γυρίσαμε γοητευμένοι απο την πόλη κ τους ανθρώπους.

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς έτσι είναι Κορίνα, υπέροχοι πόλη και πολύ φιλόξενοι άνθρωποι! Ευχαριστούμε για το σχόλιο :)

      Διαγραφή
  10. Πολύ καλή ενημέρωση. Πολλά ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. θα μπορουσατε να δωσετε καποιες επιπλεον πληροφοριες σχετικα με τα ταξι απο αεροδρομιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι επιπλέον πληροφορίες; Υπάρχει ολόκληρη παράγραφος για τα ταξί από το αεροδρόμιο, το κόστος και τι να προσέξετε (την αντιγράφω παρακάτω)
      Το ταξί κοστίζει στάνταρ ταρίφα 15 ευρώ από το αεροδρόμιο ως καποιο κεντρικό ξενοδοχείο. Xρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μόλις βγαίνετε από την αίθουσα αφίξεων θα σας πλησιάσουν πολλοί για να σας πείσουν να σας πάνε στον προορισμό σας- κάποιοι μάλιστα δεν είναι καν κανονικοί ταξιτζήδες- απλά προσπεράστε τους και βρείτε το TAXI info, όπου θα πείτε που ακριβώς πηγαίνετε και θα σας κατευθύνουν στο ταξί λέγοντας σας και το ποσό πληρωμής που θα δώσετε στον οδηγό.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν το TAXI INFO είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο. Πρόκειται να ταξιδέψω τον Σεπτέμβριο και θα φτάσω στις 05:25 το πρωί.

      Διαγραφή
    3. Είναι ανοιχτό όλες τις ώρες που έχει αφίξεις αεροπλάνων, οπότε μην ανησυχείς. Η διαδικασία είναι η εξής: Πηγαίνεις στο Taxi Info αγνοώντας όποιον έρθει να σου πει αν θες ταξί. Στο Taxi info λες που πηγαίνεις και παίρνεις ένα χαρτί με τον προορισμό και το ποσό που θα πληρώσεις στο ταξί. Οι τιμές καθορίζονται ανάλογα την περιοχή που πηγαίνεις. Να περάσεις τέλεια και να απολαύσεις το ταξίδι σου!

      Διαγραφή
  12. Ποσες ημέρες χρειαζεσαι για να το γυρισεις. . Θα ειμαστε δυο 4μελης οικογενειες .θα εχουμε 5 διανυκτερεύσεις κσι λεγαμε να το συνδυάσουμε και με βουδαπεστη. Αξιζει ο συνδυασμος ή θα ριναι ταλαιπωρια? Θα παμε 28 οκτωβριου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς τόσες μέρες μείναμε, βέβαια είχε πολύ κρύο επειδή ήταν Χριστούγεννα. Είδαμε με άνεση την πόλη και αν είχε καλύτερο καιρό θα πηγαίναμε κάποια εκδρομή. Πιστεύω ότι μπορείτε να κάνετε ημερήσια εκδρομή στη Βουδαπέστη- σίγουρα όμως η Βουδαπέστη δεν βλέπεται σε μια μέρα αλλά θα πάρετε μια ιδέα. Εναλλακτικά μπορείτε να επισκεφτείτε κάποια άλλη πόλη της Σερβίας, όπως το Novi Sad.΄
      Το πόσες μέρες χρειάζεται κάποιος να δει μια πόλη είναι σχετικό- εξαρτάται από το πόσα αξιοθέατα θέλει να δει, αν θέλει να ξεκουραστεί παράλληλα ή αν θέλει να έχει γεμάτο πρόγραμμα. Πάντως πιστεύω ότι σας βγαίνει να δείτε μια άλλη πόλη!
      Να περάσετε υπέροχα, θα περιμένουμε τις εντυπώσεις σας

      Διαγραφή
  13. Γεια σας! ενδιαφέρομαι να ταξιδέψω στο Βελιγράδι τον Δεκέμβριο οδικώς, αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι οτι αφορά τον καιρό. Σίγουρα θα έχει αρκετό κρύο αλλά τι γίνεται με τα χιόνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ειρήνη! Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου η θερμοκρασία πέφτει αισθητά και κάποια χιόνια μπορεί να πέσουν. Εμείς που ήμασταν τα Χριστούγεννα εκεί δεν είδαμε χιόνι αλλά είχε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Μετά από 2 μέρες που φύγαμε, χιόνισε πολύ. Σου προτείνω να κοιτάς τον καιρό και σίγουρα να προετοιμαστείς για όλες τις καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι, παγωνιά). Εξαρτάται από την περίοδο που θα πέσεις και νομίζω πιο ασφαλή πρόβλεψη θα μπορείς να δεις κοντά στις μέρες που θα ταξιδέψεις. Εδώ μπορείς να δεις μακροπρόθεσμη πρόβλεψη καθώς και τι καιρό είχε τα προηγούμενα χρόνια https://www.accuweather.com/en/rs/belgrade/298198/weather-forecast/298198

      Καλό σου ταξίδι!

      Διαγραφή
  14. Γειά σας :)
    Πολύ ωραίο άρθρο!
    Θα ήθελα να ρωτήσω, πόσα περίπου χρήματα θεωρείται ότι θα ήταν καλό να έχει κανεις σε μια πενθημερη εκδρομή στο Βελιγράδι; Αν λάβουμε υπόψιν τις τιμές των προϊόντων κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου Aria! Οι τιμές των προϊόντων είναι πιο χαμηλές από την Ελλάδα. Θα υπολογίσεις δηλαδή ημερήσιο κόστος γύρω στα 50 ευρώ για φαγητό (μεσημέρι και βράδυ) και μετακινήσεις. Βέβαια το ποσό είναι ενδεικτικό, εξαρτάται από το που και τι θα φάει κάποιος!!!
    Αν θες να κάνεις αγορές θα πρέπει να έχεις περισσότερα χρήματα. Πάντως το Βελιγράδι είναι γεμάτο τράπεζες (οι περισσότερες μάλιστα ελληνικές) και είναι πολύ εύκολο με κάρτα να βγάλεις χρήματα.
    Καλό σου ταξίδι, θα περιμένουμε εντυπώσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σας! Γνωρίζετε αν τα καταστήματα (τόσο εστιατόρια και καφετέριες όσο και εμπορικά) στο Βελιγράδι δέχονται γενικά πληρωμές με πιστωτική/χρεωστική κάρτα VISA;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Zoi, οι κάρτες γίνονται δεκτές σε όλα τα μεγάλα καταστήματα, εστιατόρια και καφέ και τα ξενοδοχεία σίγουρα.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα σας,
    Καλή Χρονιά.
    Θα επισκεφτούμε το Βελιγράδι από Μεγάλη Παρασκευή έως και Δευτέρα του Πάσχα. Γνωρίζετε αν λόγω των εορτών είναι γενικά όλα ανοιχτά ή κλείνουν λόγω αργιών(μαγαζιά,μπαράκια, φαγητό και γενικότερα η ζωή στο κέντρο της πόλης);
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Διονύση!
      Μεγάλη Παρασκευή και Σάββατο τα καταστήματα και τα μουσεία είναι ανοιχτά. Την Κυριακή του Πάσχα τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι ανοιχτά, ενώ όλες οι υπηρεσίες έχουν αργία. Είναι δηλαδή όπως στην Ελλάδα, άρα δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
      Καλό ταξίδι, να περάσετε υπέροχα, θα σας αρέσει πολύ το Βελιγράδι

      Διαγραφή
  18. Καλησπερα...σχετικα με το συναλλαγμα καμια πληροφορια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Στο τέλος γράφουμε και για το συνάλλαγμα
      "Το νόμισμα της Σερβίας λέγεται Dinar. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο μπορείτε να κάνετε συνάλλαγμα στο ανταλλακτήριο. H ισοτιμία είναι περίπου 1 ευρώ= 122 dinars. Σε διάφορα σημεία της πόλης θα βρεις ανταλλακτήρια, προτιμήστε φυσικά αυτά που αναγράφουν την ισοτιμία."

      Διαγραφή
  19. Σκοπεύουμε να πάμε με ΙΧ το καλοκαίρι. Τί γίνεται με την ασφάλεια του ΙΧ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να ρωτήσετε την ασφαλιστική εταιρία για έγκυρη ενημέρωση!

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα! Συγχαρητήρια εξαιρετικό άρθρο! Η συναλλαγή είναι ακόμη η ίδια; Γιατί μου είπαν ότι οι τιμές είναι περίπου σαν της Ελλάδας.. γνωρίζετε κάποια ονόματα από σερβικά φαγητά για να δοκιμάσω; Αρχές Αρπιλιου Γενικά έχει καλό καιρό περίπου σαν την Ελλάδα; γνωρίζετε Πόσο κοστίζει η βαρκάδα στον Δούναβη; Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τον καταιγισμό! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση! H ισοτιμία σήμερα είναι 1 euro= 118 dinar
      Για φαγητά, δες αναλυτικά εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_cuisine#Main_course
      Για τον καιρό, καλό είναι να δεις κάποια σελίδα πρόγνωσης καιρού.
      Οι τιμές για την βαρκάδα ξεκινούν από 20 ευρώ και συνήθως περιλαμβάνουν φαγητό.
      Καλό ταξίδι, να περάσεις τέλεια!

      Διαγραφή
  21. γεια σας και συγχαρητηρια για την τελεια ενημερωση. θα ηθελα να ρωτησω εκτος απο βελιγραδι τι κοντινο αξιζει να μεινω 1-2 βραδυα? θελω κατι κοσμοπολιτικο γιατι εχω δυο εφηβους μαζι μ. ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω επισκεφτεί άλλη πολη για να σου προτείνω. Το Βελιγράδι είναι η μεγαλύτερη πόλη, έχει έντονη νυχτερινή ζωή και αν πάτε καλοκαίρι σίγουρα θα σας αρέσει το νησί Ada Ciganlija, μέσα στο ποτάμι, με τεχνητή πλαζ και θαλάσσια σπορ. Μπορείτε να κάνετε εκδρομή στη βόρεια Σερβία στη Vojvodina. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε την Βουδαπέστη, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση

      Διαγραφή
    2. Την Βουδαπέστη? Με λεωφορείο? Ξερεις κοστος και ποση ωρα κανει?

      Διαγραφή
    3. Λιλη, με μια πρόχειρη αναζήτηση είδα ότι η διαδρομή με λεωφορείο διαρκεί 7 ώρες και τα εισιτήρια (απλής διαδρομής) ξεκινούν από 25ευρώ. Έχει δυο δρομολόγια καθημερινά, στις 8 το πρωί και στις 9 το βράδυ. Η απόσταση είναι 371 χλμ.
      Επίσης υπάρχει τρένο για Βουδαπέστη με αναχώρηση στις 7:40 και 11:30 το πρωί και 9:30 το βράδυ. Το ταξίδι διαρκεί 8 ώρες και τα εισιτήρια ξεκινούν από 50 ευρώ.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα, συγχαρητήρια για ολες τις πληροφορίες. Ξέρετε κάτι σχετικά με σερβική κάρτα sim για ίντερνετ? Πήγα Σεπτέμβριο του 2017 και δεν πήρα και οι κλήσεις-δεδομενα ήταν πολυ ακριβα για Κύπρο. Προφανώς το europe roaming δεν ισχύει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω καθόλου, φαντάζομαι ότι μπορείς να πάρεις sim card από σέρβικο πάροχο όταν φτάσεις εκεί.

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα σας, θεωρειτε ότι 4 μέρες είναι αρκετές για γυρίσει κανείς το Βελιγράδι; Λέω να πάω τέλη Οκτωβρίου τι καιρό έχει συνήθως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε 4 μέρες το γυρίζεις άνετα, το κέντρο της πόλης είναι σχετικά μικρό! Η θερμοκρασία τον Οκτώβρη κυμαίνεται από 7 έως 17 βαθμούς με μέση θερμοκρασία τους 15 βαθμούς. Όταν πλησιάζει η ημερομηνία του ταξιδιού σου, τσέκαρε μερικά site καιρού για να έχεις καλύτερη εικόνα.

      Διαγραφή
    2. Καλά να περάσεις! Θα χαρούμε να μας γράψεις τις εντυπώσεις σου!

      Διαγραφή
  24. Απαντήσεις
    1. Ελληνική ταυτότητα εμεις γιο μου 13ετων αν μπορεί θα πετάξει αεροδρόμιο στην ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ μετά λεωφορείο Βοσνια Μαυροβούνιο...μπορώ μόνο με ταυτότητα.ευχαριστο

      Διαγραφή
    2. Μπορείς να ταξιδέψεις σε Σερβία, Βοσνία και Μαυροβούνιο με ελληνική ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες.
      Δες κι εδω
      https://www.mfa.gr/germany/eservices/sukhnes-eroteseis

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα! Μέσα Μαρτίου τι θερμοκρασιες παίζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Καλό θα είναι να κοιτάξεις τον καιρό όταν πλησιάζουν οι μέρες του ταξιδιού σου.
      Η μέση θερμοκρασία τον Μάρτιο είναι 12 βαθμοί την ημέρα και 3 το βράδυ

      Διαγραφή
    2. Επίσης υπάρχουν περίπου 10 μέρες τον μήνα Μάρτιο με βροχή

      Διαγραφή
  26. Καλησπερα σας.Δρομολογιο απο θεσσαλονικη για βελιγραδι με τρενο υπαρχει;;;Σε τι τιμες κοιμενονται τα εισητηρια ξενοδοχειων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Υπάρχει δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη, στη σελίδα της Τραινοσέ έχει κάποιες πληροφορίες.
      www.trainose.gr

      Νομίζω καλύτερα να πάρεις τηλέφωνο στο τηλ. 2130 121532 (πληροφορίες σταθμού Θεσσαλονίκης).

      Διαγραφή
  27. Ήθελα να ρωτήσω σκεφτομε να πάω Βελιγράδι για κάποιες μέρες και από εκεί να νοικιασω αυτοκίνητο για να πάω και μια βόλτα Βουδαπέστη.θελω να ρωτήσω αν ισχύουν τα ελληνικά διπλώματα και αν χρειάζεστε κάτι επιπλέον γη θα την ενοικίαση αυτοκινήτου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, καλύτερα να επικοινωνήσεις με κάποια εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων για να έχεις σωστή απάντηση στο ερώτημα σου. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι πρέπει να έχεις πιστωτική κάρτα για να νοικιάσεις αυτοκίνητο και ισχύει για όλες τις χώρες και όχι αποκλειστικά για τη Σερβία. Για περισσότερα όμως απευθύνσου σε κάποια εταιρία π.χ. europcar

      Διαγραφή
  28. Καλησπέρα,τον Αύγουστο θα πάμε 5 μέρες στο Βελιγράδι οδικώς απο Θεσσαλονίκη!!Κλείσαμε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης που δεν έχει δικό του πάρκινγκ,και θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν χώροι στάθμευσεις δωρεάν η επι πληρωμή!!
    Ευχαριστώ πολύ,πολύ καλή δουλειά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως σε κάθε μεγάλη πόλη, έτσι και στο κέντρο του Βελιγραδίου, το πάρκινγκ είναι αρκετα δύσκολο! Μπορείς να επικοινωνήσεις με το ξενοδοχείο που κλείσατε και να ρωτήσεις αν υπάρχει κάποιο πάρκινγκ κοντά.
      Σε αυτή τη σελίδα μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες καθώς και τιμές για χώρους στάθμευσης.
      https://parking-servis.co.rs/eng/garages-and-car-parks/

      Καλό σας ταξίδι :)

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες και ξαναλεω πολυ καλη δουλεια μπραβο σου!!

      Διαγραφή
  29. Καλησπέρα, υπάρχει καλή σύνδεση της νέας πόλης με την παλιά πόλη με λεωφορεία. Πιστεύω μια χαρά θα μετακινήστε. Στην νέα πόλη βρίσκονται τα εμπορικά κέντρα και κάποια ωραία εστιατόρια.
    Τα ταξί κοστίζουν περίπου όσο στην Ελλάδα.
    Μια χαρά θα εξυπηρετηθείτε με τα λεωφορεία, θα μάθετε ποιο λεωφορείο περνά κοντά από εκεί που θα μένετε και μέσα σε λίγη ώρα θα βρίσκεστε στην παλιά πόλη. Μέσα εκεί οι μετακινήσεις γίνονται κυρίως με τα πόδια!
    Καλά να περάσετε, θα περιμένουμε εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ποια ειναι η καλυτερη εποχη για να επισκεπτω το βελιγραδι κ ποσες μερες χρειαζεται ανα θελω να παω κ βουδαπεστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από άποψη καιρού, η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη, χωρίς ζέστη και κρύο. Το καλοκαίρι έχει πολλή ζέστη, παρόμοια με της Αθήνας. Το χειμώνα έχει πάρα πολύ κρύο και συχνά χιόνι. Εμείς πήγαμε Χριστούγεννα, ήταν πανέμορφα στολισμένα αλλά με πολύ ζεστά ρούχα καθώς η θερμοκρασία ήταν σχεδόν στο 0.
      Πιστεύω πως ένα 5ήμερο είναι καλό για να τα δεις όλα και να επισκεφτείς και Βουδαπέστη. Φυσικά αν έχεις περισσότερες μέρες θα είναι ακόμα καλύτερα!

      Διαγραφή
  31. Καλησπέρα! Ευχαριστούμε για την πολυ καλη ενημέρωση! Πηρα πολυτιμες πληροφοριες για το ταξιδι μας!Επισκεφτήκαμε το Βελιγράδι το πασχα-τελη Απρίλη κ οντως ήταν πανέμορφα! Περάσαμε πολύ όμορφα! Πήγαμε και μια βόλτα στο zemun πολύ κοντά με λεωφορείο από το κέντρο κ αξίζει να πάτε στον πύργο gardos- έχει τέλεια θεά! Επειδή δεν καταφέραμε να βρούμε συνάλλαγμα απο την πόλη της Ελλάδος που μένουμε βγάλαμε πολύ εύκολα με κάρτα από ΑΤΜ. Πιστευω ειναι ένας πολύ καλός κ οικονομικός προορισμός που αξιζει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ για το όμορφο σχόλιο. Είναι όντως μια πολύ όμορφη πόλη και οικονομική. Την επόμενη φορά θα βάλουμε στο πρόγραμμα και το Zemun!!

      Διαγραφή
  32. Πόλη καλή ενημέρωση. Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα σας,
    πολυ καλή ενημέρωση, ευχαριστούμε. Μια ερώτηση. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την οδηγική συμπεριφορά στη Σερβία; Όπως και στις άλλες βαλκανικές χώρες, τα φώτα μονίμως ανοικτά; Χρείαζονται χειμερινά λάστιχα πχ για αρχές Οκτωβρίου; Απαιτείται κάτι σαν Βινιέτα για το αυτοκίνητο οπως στην Βουλγαρία;
    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, νομίζω εδώ θα βρεις όλα όσα ψάχνεις http://www.adcidl.com/Driving-in-Serbia.html
      Καλό ταξίδι!

      Διαγραφή
  34. Καλησπερα σας!! Η ενημερωση σα ειναι φανταστικη!! σκεφτομαστε να παμε ταξιδι οδικος με παρεα στο βελιγραδη, που θα μας προτεινατε να μεινουμε για να περισσοτερη ασφαλεια τοσο για εμας οσο και το αυτοκινητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Στο κέντρο της παλιάς πόλης ή στο κέντρο της νέας πόλης. Οι περισσότεροι πιστεύω επιλέγουν την παλιά πόλη γιατί είναι πιο γραφική. Πιστεύω πως το Βελιγράδι είναι ασφαλής πόλη, ο κόσμος κυκλοφορεί μέχρι αργά έξω. Καλό σας ταξίδι, να περάσετε υπέροχα και περιμένουμε εντυπώσεις!

      Διαγραφή
    2. Για το parking του αυτοκινητου μας γνωριζετε κατι διοτι ο χωρος διαμονης μας δεν μας παρεχει κατι...

      Διαγραφή
    3. Σε αυτή τη σελίδα μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες καθώς και τιμές για χώρους στάθμευσης.
      https://parking-servis.co.rs/eng/garages-and-car-parks/

      Διαγραφή
  35. Γεια σας,γνωρίζεται πως μπορω να παω απο το Βελιγράδι στο Drvengrad το χωριο του Κουστορίτσα,υπαρχει συγκοινωνια, που μπορω να μαθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει λεωφορείο και το ταξίδι διαρκεί κάτι λιγότερο από 5 ώρες. Υπάρχει και τρένο που κάνει 5,5 ώρες.
      Δείτε αναλυτικά εδώ https://www.rome2rio.com/s/Belgrade/Drvengrad

      Αν πάτε, θα χαρούμε να μας πείτε εντυπώσεις ώστε να το επισκεφτούμε την επόμενη φορά!

      Διαγραφή
  36. Geia sas apo kipro mporoume na taksidepsoume me taftotita. I xriazomaste diavatirio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να ταξιδέψετε με ταυτότητα. Δείτε εδώ http://www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/Embassy_Belgrade.nsf/DMLfaq_gr/DMLfaq_gr?OpenDocument

      Διαγραφή