Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ξενάγηση στο κέντρο του Ελσίνκι

Το Ελσίνκι είναι η πανέμορφη πρωτεύουσα της Φινλανδίας, χτισμένη πάνω σε χερσόνησο. Γύρω γύρω θάλασσα, κανάλια, γέφυρες, εξαιρετικοί δρόμοι και ποδηλατόδρομοι, εκπληκτικά νεοκλασικά αλλά και αρτ νουβό κτίρια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της πόλης. 
Εδώ θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το ιστορικό κέντρο του Ελσίνκι και τα αξιοθέατα του. Πρώτη στάση είναι η κεντρική πλατεία Senate square με τέσσερα νεοκλασικά κτίρια χτισμένα από το 1822 ως το 1852. 
Ο καθεδρικός ναός, που είναι και το πιο φωτογραφημένο κτίριο της πόλης, το κύριο κτίριο του πανεπιστημίου, το Κοινοβούλιο και η εθνική βιβλιοθήκη.  
Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ο ευαγγελικός λουθηρανικός καθεδρικός ναός σε λευκό χρώμα με 5 γαλάζιους στρογγυλούς τρούλους. Ο ναός έχει σχήμα σταυρού με απόλυτη συμμετρία. 
 
Το εσωτερικό του πολύ εντυπωσιακό, με  λιτή διακόσμηση και πραγματικά πελώρια αίθουσα. 
Εκεί τριγύρω υπάρχουν μερικά αξιόλογα μουσεία, όπως το Helsinki City Museum που δείχνει την ιστορία της πόλης τα τελευταία 450 χρόνια. 
 
Το Sederholm House με σπουδαίες συλλογές, είναι το παλιότερο πέτρινο κτίριο του κέντρου, χτισμένο το 1757. Το Kiasma είναι μεγάλο μουσείο για τους λάτρεις της μοντέρνας τέχνης.
Προχωρώντας προς τη θάλασσα, συναντάμε μια μεγάλη υπαίθρια αγορά, γνωστή ως Martket square, όπου μπορείτε να αγοράσετε παραδοσιακά χειροποίητα αντικείμενα από δέρμα ταράνδου, ρώσικα καπέλα, σουβενίρ, αυθεντικά αντικείμενα και πλεκτά από τη Λαπωνία και ξύλινες κατασκευές. 
Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε τα πάντα από τη φινλανδική κουζίνα. Πρόχειρα τραπεζάκια πλάι στη θάλασσα φιλοξενούν ντόπιους και τουρίστες που δοκιμάζουν φαγητά με βάση κυρίως το σολομό, πίτες με κρέας και παέγια θαλασσινών.           
Από εκεί ξεκινούν καραβάκια για μίνι κρουαζιέρα στον κόλπο του Ελσίνκι, ή για άλλα κοντινά μέρη. Είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην πόλη, γιατί έτσι γνωρίζετε σχεδόν όλες τις περιοχές και γειτονιές της πόλης και το σημείο με τα παγοθραυστικά πλοία, που με τα πόδια δεν θα δείτε. 
Χαρακτηριστικό σημείο της πόλης, κοντά στην αγορά, είναι το μπρούτζινο άγαλμα μιας κοπέλας στην κορυφή ενός σιντριβανιού, που λέγεται ότι συμβολίζει την αναγέννηση της πόλης. Περιμετρικά του σιντριβανιού υπάρχουν μπρούτζινα ψάρια και 4 μεγάλα θαλάσσια λιοντάρια. 
 Προχωρώντας λίγο πιο πέρα από το άγαλμα συναντάμε το Esplanade park, πάρκο στο κέντρο της πόλης, με πολλά δέντρα, ωραία εστιατόρια και κατοικίες. 
Αξίζει μια βόλτα σε αυτή την αριστοκρατική περιοχή για να απολαύσετε νόστιμο γεύμα ή κάποια παράσταση που συχνά συμβαίνει σε πρόχειρες εξέδρες. 
Η ορθόδοξη εκκλησία Uspenski Cathedral αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη, καθώς πέρα από την εξωτερική της ομορφιά, είναι κτισμένη πάνω σε λόφο, με φοβερή θέα στην πόλη. 
Είναι η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία της ανατολικής Ευρώπης, δείγμα της ρώσικης επιρροής στην ιστορία της χώρας. 
Ακόμα ένα σημαντικό κτίριο είναι το Presidential Palace. Παλιά ήταν το προεδρικό σπίτι ενώ σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για προεδρικές εκδηλώσεις και εργασίες. 
Για μαγαζιά θα βρείτε αρκετά στο κέντρο. Το μεγαλύτερο κατάστημα είναι το Stockmann, ένα μεγάλο σκανδιναβικό department store. 
Το θέατρο της πόλης
Όλη η πόλη προσφέρεται για εξερεύνηση με τα άνετα πεζοδρόμια και την φυσική ομορφιά τριγύρω!
tips
*  Προσοχή όταν περπατάτε να μην βρίσκεστε στο δρόμο για τα ποδήλατα....! Πλάι από το πεζοδρόμιο είναι η ειδική λωρίδα για τους ποδηλάτες, οι οποίοι είναι πολλοί και οδηγούν γρήγορα, αφού χρησιμοποιούν το ποδήλατο για μεταφορικό μέσο. 
* Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, είναι μέρα ως τις 10 το βράδυ, ενώ και μετά ο ουρανός δεν σκοτεινιάζει εντελώς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί ο επισκέπτης μπορεί να έχει πραγματικά γεμάτες μέρες στην πόλη. Εμείς πήγαμε Αύγουστο και η δύση του ήλιου γινόταν μετά τις 9 το βράδυ. 
* Να διασχίζετε δρόμους πάντα με πράσινο φανάρι, καθώς οι Φινλανδοί κρύβουν στοιχεία από τους Mika Häkkinen και Kimi Räikkönen...!! 
*Είναι από τις πιο ασφαλείς περιοχές.
*Επειδή παντού έχει θάλασσα, έχει υγρασία. Επομένως πάρτε ρούχα μαζί σας ακόμα κι αν πάτε καλοκαίρι. Για το Χειμώνα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς οι χειμώνες εκεί είναι πραγματικά παγωμένοι!!
*Υπάρχουν πολλά όμορφα ξενοδοχεία, αν μπορείτε κλείστε σε κάποιο που να έχει φινλανδική σάουνα για μια original εμπειρία στη χώρα της σάουνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου