Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Island hopping από την Κέρκυρα

Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα και θέλετε να ξεφύγετε από τον έντονο τουρισμό, μπορείτε να επισκεφτείτε τα όμορφα διαπόντια νησιά. Τα Διαπόντια νησιά είναι νησιωτικό σύμπλεγμα 11 νησιών, που αποτελείται από τρία μεγαλύτερα νησιά και μερικές άλλες νησίδες βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Είναι πολύ μικρά νησιά, τρεις κουκίδες στον χάρτη, μακρυά από τουριστικές παρεμβάσεις και γεμάτα ομορφιές. 
 

Οθωνοί
Το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά με έκταση 10,45 τετρ. χλμ. Το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας ένας μικρός παράδεισος με διάσπαρτους οικισμούς, λίγα ενοικιαζόμενα, δυο-τρεις ταβέρνες γύρω από το λιμάνι, ερείπια βενετσιάνικων κάστρων και αίσθηση απόλυτης γαλήνης.  
 


 
Τριγυρίστε στα δρομάκια με τα παραδοσιακά σπίτια, τις παλιές εκκλησίες, τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου και απολαύστε τη μαγευτική θέα. Το τοπίο με λόφους  που φτάνουν σε ύψος τα 393 μέτρα προσφέρει άπειρες δυνατότητες πεζοπορίας. Νοικιάσετε βάρκα για την παραλία με τα καταπράσινα νερά και τη σπηλιά, όπου σύμφωνα με το θρύλο η Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.


Ερεικουσα
Περίπατοι μες στα κυπαρίσσια, τα σχίνα και τα ρείκια, βουτιές με μυρωδιά άγριων βοτάνων, κατάφυτες αμμουδιές. Η Ερείκουσα σας καλωσορίζει. Βρίσκεται σε απόσταση 6 νμ βόρεια από το ακρωτήριο Δράστης της βόρειας Κέρκυρας, και είναι το βορειότερο από τα Διαπόντια νησιά. Το όνομα της, το οφείλει, μάλλον, στον θάμνο Ρείκι, που φύεται εδώ και ανθίζει τον μήνα Οκτώβρη με ροζ μοβ άνθη που έχουν μια γλυκύτατη χαρακτηριστική μυρωδιά. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι το Μεροβίγκλι με ύψος 120 μ. Αξιοθέατα του νησιού είναι τα παραδοσιακά Ελαιοτριβεία του, που παράγουν και σήμερα λάδι με τον παραδοσιακό τρόπο, οι εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά και οι παραδοσιακοί οικισμοί. Στην πραγματικότητα όμως, το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού είναι οι υπέροχες παραλίες του. 
 
 Θα φτάσετε με πλοία τακτικής συγκοινωνίας από την Κέρκυρα και από το Σιδάρι αλλά και με καϊκια και εκδρομικά σκάφη από τις περισσότερες παραλίες της βόρειας Κέρκυρας. 

Μαθράκι
  
Το Μαθράκι είναι το νοτιότερο και το μικρότερο σε έκταση (3.1 τ.χλμ) απ' τα τρία Διαπόντια νησιά. Με 100 περίπου κατοίκους απέχει μόλις 4 ναυτικά μίλια απ' το ακρωτήρι Αρίλλας . Πλούσιο σε βλάστηση, δύσκολα διακρίνονται ανάμεσα στο πράσινο μερικά απο τα σπίτια των οικισμών του.
  
Απόλυτη γαλήνη, Παραδείσια ησυχία, κι ενα απλό ταβερνάκι λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα να προσφέρει τη δυνατότητα για μια ευχάριστη στάση. Πολλά θαυμάσια παλιά λίθινα μονοπάτια ξεφεύγουν από τον κεντρικό δρόμο και οδηγούν σε σημεία με πανοραμική θέα. Ο τσιμεντόδρομος από το λιμάνι καταλήγει στον όρμο Απιδιές, που διακρίνονται ακόμη οι εγκαταστάσεις ενός παλιού λιμανιού που τώρα έχει εγκαταλειφθεί και χρησιμοποιείται ως ψαρολίμανο.
Στα ΒορειοΑνατολικά η αχανής παραλία του Πορτέλο με την εξαιρετική αμμουδιά και τα πεντακάθαρα ρηχά νερά της που βαθαίνουν ομαλά, είναι προσιτή και φιλική σε επισκέπτες κάθε ηλικίας.  Στα δυτικά βρίσκεται ο παράδεισος του ψαροντουφεκά και του λάτρη του βυθού. Εδώ θα συναντήσετε λίγους τουρίστες που μένουν στα δύο συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και κότερα και σκάφη. Θα πάτε με σκάφος από την Κέρκυρα ή τον Άγιο Στέφανο, στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, καθώς και με θαλάσσιο ταξί ή βάρκα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου