Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

Τα ωραιότερα κάστρα της Βοημίας

Η περιοχή της Βοημίας ανήκει στη Δημοκρατία της Τσεχίας και η ιστορική πρωτεύουσά της, η Πράγα, αποτελεί και πρωτεύουσα της Τσεχίας. Έχει έκταση 52.750 τετρ. χλμ. και σημερινό πληθυσμό περίπου 6,25 εκατομμυρίων κατοίκων, στο σύνολο σχεδόν 10 εκατομμυρίων Τσέχων. Χαρακτηρίζεται από την πλούσια φυσική ομορφιά, τα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά και πόλεις και κυρίως για τα αμέτρητα κάστρα και πύργους που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Εδώ παρουσιάζουμε τα πιο μεγάλα, πιο γνωστά και πιο εντυπωσιακά κάστρα της Βοημίας.  

Το κάστρο Κονοπίστε βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Πράγα, μόλις 45 χλμ νοτιοανατολικά. Χτισμένο πάνω από μία λίμνη, περιτριγυρίζεται από υπέροχα δάση.

 Το κάστρο χρονολογείται από το τέλος του 13ου αιώνα. Την σημερινή μορφή του την απέκτησε το 1887, οπότε και ανακατασκευάστηκε από τον διάδοχο του θρόνου των Αψβούργων, τον Φραγκίσκο Φερδινάνδο ντ’ Εστε, που η δολοφονία του στο Σαράγιεβο το 1914 στάθηκε η αφορμή για το ξεκίνημα του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου.
   
Περιλαμβάνει εκπληκτικές συλλογές κυνηγετικών όπλων και τροπαίων, πανοπλιών και επίπλων. 

Το εντυπωσιακό γοτθικό κάστρο Κάρλστεϊν βρίσκεται 40 χλμ νοτιοδυτικά της Πράγας, βουτηγμένο στα πυκνά δάση της Βοημίας, πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Berounka. Χτίστηκε το 14ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κάρολο Δ΄. 
Ήταν η εξοχική κατοικία του, αλλά ο βασικός σκοπός του ήταν να φυλαχτούν εκεί τα κοσμήματα του στέμματος και η συλλογή των ιερών λειψάνων

Κάστρο Κρίβοκλατ
Το βασιλικό κάστρο Κρίβοκλατ βρίσκεται βαθιά στο δάσος, 50 χλμ δυτικά της Πράγας. Ανήκει στα παλιότερα και σημαντικότερα κάστρα των Τσέχων ηγεμόνων. Στη σημερινή του όψη αποτυπώνονται όλες οι φάσεις της γοτθικής αρχιτεκτονικής. 

        
Το θαυμάσιο παρεκκλήσι, η αίθουσα των ιπποτών με την έκθεση γοτθικής ζωγραφικής και γλυπτικής, η φημισμένη βιβλιοθήκη και η διάσημη φυλακή με όργανα βασανιστηρίων είναι μόνο μερικά από αυτά που θα δείτε στο ενδιαφέρον αυτό κάστρο.

Κάστρο Hluboka
 Το κάστρο Χλουμποκά βρίσκεται στην νότια Βοημία, 150 χλμ από την Πράγα. Η λαμπερή λευκή σιλουέτα του κάστρου αναδύεται δραματικά μέσα από το ανάγλυφο του τοπίου και το μαγευτικό κτίσμα θυμίζει κάστρο από τα παιδικά μας παραμύθια. Μιμείται το αγγλικό γοτθικό κάστρο Windsor και θεωρείται η πιο όμορφη εξοχική κατοικία της Τσεχίας. Εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη το όμορφο πάρκο με τη μεγάλη ποικιλία από λουλούδια και εξωτικά δένδρα. Το κάστρο άνηκε από τον 17ο αιώνα στην οικογένεια των Σβάρτσενμπεργκ και κρατικοποιήθηκε στην δεκαετία του 50’. Ακόμα και σήμερα διεκδικείται από τους απόγονους των κόμηδων.

Στο εσωτερικό του κάστρου, η πλούσια επίπλωσή του και οι μοναδικές συλλογές πορσελάνης, πινάκων, ιστορικών όπλων και ταπετσαριών, θα σας φέρουν ακόμα πιο κοντά στην εποχή των ευγενών. To χειμώνα το σκηνικό δεν περιγράφεται με λέξεις!

Κάστρο Cesky Sternberk
Το κάστρο Τσέσκυ Στέρνμπερκ βρίσκεται 55 χλμ νοτιοανατολικά της Πράγας. Δεσπόζει σε μία στενή βραχώδη κορυφή, πάνω από τον ποταμό Sázava. Ιδρύθηκε το 13ο αιώνα από τον κόμη Στέρνμπερκ και πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Βοημίας
Είναι ένα ζωντανό κάστρο με πλούσια διακόσμηση, έπιπλα εποχής και ενδιαφέρουσες συλλογές πολύτιμων έργων τέχνης.

        

Εσείς πιο θα επιλέξετε να επισκεφτείτε; 


2 σχόλια:

  1. Καταπληκτικά ,παραμυθένια,πανέμορφα ,ένας κόσμος νομίζεις απο άλλες εποχές ,με πρίγκιπες και βασιλίαδες με ενθουσίασαν.Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα πανέμορφα...εγώ θέλω να πάω καταχείμωνο στο καστρο Hluboka...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή