Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Grand Place: H μεγάλη πλατεία των Βρυξελλών

Η Γκραν Πλας ή Μεγάλη Πλατεία βρίσκεται στον πυρήνα της Παλιάς Πόλης των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Είναι μια επιβλητική πλατεία του 15ου αιώνα και μια από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου. Αποτελεί ένα σύνολο παλαιάς κοσμικής αρχιτεκτονικής με εκπληκτικό διακοσμητικό πλούτο. Από το 1998, η Γκραν Πλας ανήκει στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. 

Η Μεγάλη Πλατεία  των Βρυξελλών φιλοξενούσε από τον 11ο αιώνα υπαίθριες εμποροπανηγύρεις. Κατά τον 13ο αιώνα δημιουργήθηκε και μια αγορά υφασμάτων. Γύρω στο 1500, οι έμποροι και οι τεχνίτες της πόλης άρχισαν να χτίζουν στο χώρο αυτό της πλατείας, διαστάσεων 110 επί 68 μέτρων, τα κτίρια των συντεχνιών τους. Στις Βρυξέλλες είχαν την έδρα τους 48 συντεχνίες.
Το Δημαρχείο (L’ Hotel de Ville) καταλαμβάνει ολόκληρη τη νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας. Αποτελεί το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της πλατείας. Η πρόσοψη κοσμείται με 137 πέτρινα αγάλματα, ακρόπυργους και τοξωτές στοές. Ο γοτθικό πυργίσκος έχει ύψος 96 μέτρα και στην κορυφή του βρίσκεται το άγαλμα του Αγίου Μιχαήλ, προστάτη της πόλης.

Ο "Οίκος του Βασιλιά" (La Maison du Roi) πρωτοχτίστηκε το 1536, αλλά ξανασχεδιάστηκε το 1873. Στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως κατοικία των Ισπανών βασιλέων. Σήμερα εκεί είναι Μουσείο της Πόλης, όπου εκτίθενται πίνακες του 16ου αιώνα, γκραβούρες και άλλα έργα τέχνης. 


Το Παλάτι των Δουκών της Βραβάντης (La Maison des Ducs de Brabant), στη νότια πλευρά της πλατείας, αποτελείται από επτά συνεχόμενα συντεχνιακά κτίρια.  Το συγκρότημα αυτό των κτιρίων πήρε το όνομά του από τις προτομές των δουκών στην πρόσοψή του.

Το Μέγαρο των Αρτοποιών, γνωστό ως Roi d’ Espagne, έχει επιχαλκωμένο οκταγωνικό θόλο που κοσμείται από ένα χρυσό χορευτή.  Στον τρίτο όροφο του κτιρίου υπάρχει η προτομή του Καρόλου του Β΄ της Ισπανίας. Σήμερα στεγάζει μια μπρασερί με την επωνυμία “Au Roi d’ Espagne”.
Σε πολλά από τα παλιά συντεχνιακά κτίρια λειτουργούν σήμερα καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σοκολατερίες με τις διάσημες βελγικές σοκολάτες, μπρασερί και πολυτελή εστιατόρια.
 
Κάθε δύο χρόνια, οι κάτοικοι των Βρυξελλών διακοσμούν την πλατεία με ένα τεράστιο τάπητα από πολύχρωμες μπιγκόνιες. Το σχέδιο είναι διαφορετικό κάθε φορά και παραμένει στην πλατεία για 4-5 μέρες. 
Εμείς ήμασταν τυχεροί και το πετύχαμε, οπότε βγάλαμε και τις ανάλογες φωτογραφίες. Από κοντά βέβαια ήταν ακόμα πιο ωραίο! Οι φωτογραφίες είναι από το flower carpet 2010. 
  


  
tips
* Να πάτε ημέρα για να δείτε τα περίτεχνα σχέδια σε κάθε ένα κτίριο.
* Να πάτε και βράδυ, για να δείτε τα κτίρια φωτισμένα. Η πλατεία παίρνει άλλη μορφή!
* Οπωσδήποτε δοκιμάστε σοκολατάκια αλλά και βέλγικες τηγανιτές πατάτες και φυσικά βάφλες!
* Άνετα παπούτσια για περπάτημα στα πλακόστρωτα.
* Περιπλανηθείτε στα στενά γύρω από την πλατεία και μην χάσετε τον δρόμο με τα ελληνικά εστιατόρια - ! Εμείς τη βρήκαμε τυχαία και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας με την οδό στο κέντρο της Βελγικής πρωτεύουσας που θυμίζει και μυρίζει (η μυρωδιά του γύρου!!!) Ελλάδα! 
* Brussels Card- Η κάρτα του επισκέπτη με πολλές εκπτώσεις και δωρεάν εισόδους σε αξιοθέατα.

* Για ξενοδοχεία δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου