Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Χριστούγεννα στη Λιουμπλιάνα

Η Λιουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας, είναι πολύ όμορφος προορισμός για τις γιορτινές μέρες. 
Η ατμόσφαιρα στην πόλη είναι παραμυθένια με τα χιλιάδες φωτάκια που στολίζουν τις πλατείες, τις γέφυρες και τα αξιοθέατα. 
Κάθε χρόνο στην πλατεία Pogačarjev trg  υπάρχει  υπαίθρια αγορά που γίνεται σημείο συνάντησης και συναναστροφής των κατοίκων. 
Παραδοσιακοί πάγκοι με φαγώσιμα, όπως ζεστό κρασί, τσάι, λικέρ, λουκάνικα και άλλα ψητά φαγητά,, τοπικά προϊόντα όπως μέλι και χειροτεχνίες, καθώς και γάντια, κασκόλ και άλλα αξεσουάρ. 
Υπάρχουν πάγκοι που πουλούν δημιουργίες νέων Σλοβένων σχεδιαστώ σε λογικές τιμές. Some of the stalls sell interesting and reasonably priced creations by young. Η αγορά λειτουργεί από 1/12 ως τις 1/1, με ωράριο από τις 10 το πρωί ως τα μεσάνυχτα. 
Ένα από τα πιο ωραία αξιοθέατα της πόλης είναι το κάστρο και ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων στολισμένο με φωτάκια, μοιάζει ακόμα πιο παραμυθένιο. Από 13 ως τις 30 Δεκεμβρίου, κάθε απόγευμα στις 6 διοργανώνεται ειδική ξενάγηση με διάρκεια 1 1/2 ώρα με κόστος 10 ευρώ για ενήλικες και 5 ευρώ για τα παιδιά. Αφετηρία είναι το γραφείο τουρισμού Ljubljana Tourist Information Centre στην οδό Adamič-Lundrovo nabrežje 2 και μπορείτε να κάνετε κράτηση εκεί ή πατώντας εδώ. Αυτή η εορταστική ξενάγηση του κάστρου δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δώσουν τις ευχές τους στις νεράιδες! 
Από τον Πύργο του κάστρου η θέα είναι μοναδική γιατί φαίνεται όλη η στολισμένη πόλη. 
Στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο η καλή νεράιδα θα κάνει τις επιθυμίες όσων την πλησιάσουν! Από 16/12-23/12 και από 26/12 - 30/12 κάθε απόγευμα 5:00- 9:00.
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα  η σλοβένικη εκδοχή του Άη Βασίλη καταφθάνει στη Λιουμπλιάνα. 
Φοράει λευκή στολή, το φορτίο είναι πάνω σε άμαξα με λευκά άλογα και συνοδεύεται από χιονάνθρωπους, αρκούδες, λαγούς και άλλους χαρακτήρες των παραμυθιών. Θα τον βρείτε από 26-30/12 στο ιστορικό κέντρο της πόλης.  
Τι καλύτερο για τις γιορτές από το να έχετε ξεναγό τον κλασικό Άγιο Βασίλη!! Θα σας ξεναγήσει στα αγαπημένα του μέρη μπροστά και μέσα στην παλιά πόλη και στο τέλος θα σας προσκαλέσει για ζεστή σοκολάτα στην πλατεία Ciril-Metodov trg. 
Αυτή η  διαφορετική ξενάγηση, που αρέσει σε μικρούς αλλά και μεγάλους, ξεκινά κάθε απόγευμα στις 5 από το γραφείο τουρισμού από 13 ως 30 Δεκεμβρίου. Στοιχίζει 10 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για τα παιδιά και έχει διάρκεια 1 1/5 ώρα.  
Να κάνετε οπωσδήποτε μια εορταστική κρουαζιέρα στο ποτάμι. 
Υπάρχουν πολλές εταιρίες που κάνουν συνήθως κρουαζιέρα 1 ώρας και αναχωρούν από διάφορες προβλήτες με κόστος 10 ευρώ για τους μεγάλους και 4 ευρώ για τα παιδιά. 
Είναι πολύ ωραία ειδικά όταν περνά κάτω από τις φωτισμένες γέφυρες!
Την παραμονή της πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται σε διάφορες πλατείες με ζωντανή μουσική και φυσικά τα απαραίτητα βεγγαλικά στην αλλαγή του χρόνου. 
Για όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δείτε εδώ
Ένα παγοδρόμιο στήνεται στην πλατεία Kongresni trg και λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τα μεσάνυχτα. Η είσοδος είναι δωρεάν ενώ η ενοικίαση εξοπλισμού στοιχίζει 3 ευρώ. 
Η πόλη στολισμένη
Το ρολόι του κάστρου
Βεγγαλικά πέφτουν σαν βροχή πάνω από το κάστρο
Η ομορφότερη γέφυρα της πόλης
Οι μεγαλύτεροι δρόμοι είναι στολισμένοι
Μουσική εκδήλωση
Παρά το κρύο ο κόσμος κάθεται σε εξωτερικούς χώρους των παζαριών και απολαμβάνει λιχουδιές και ζεστά ροφήματα!

Κατά μήκος του ποταμού
Αν χιονίζει, το τοπίο θα είναι κάπως έτσι....!
Είναι φανταστικά...!!!

Το βίντεο δείχνει την διαδρομή ενός κοριτσιού που θέλει να δώσει ένα δώρο σε κάποιο σπουδαίο πρόσωπο διασχίζοντας την στολισμένη Λιουμπλιάνα!

tips
*Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου διοργανώνονται κονσέρτα σε πλατείες της πόλης. Καλό θα είναι να επισκεφτείτε το γραφείο τουρισμού και να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα. 
* Ο καιρός στη Λιουμπλιάνα αυτή την εποχή είναι αρκετά κρύος με μέγιστη θερμοκρασία τους 5 βαθμούς περίπου. 
* Κλείστε κάποιο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης για να έχετε άμεση πρόσβαση στα δρώμενα αλλά και να βρεθείτε μέσα στην πιο εορταστική ατμόσφαιρα! Δείτε όλα τα ξενοδοχεία, με αντικειμενική βαθμολογία από πραγματικούς ταξιδιώτες, εδώ
* Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι γεμάτο με ψητό κρέας, συνήθως χοιρινό ή γαλοπούλα και άλλα καπνιστά κρέατα. 
 
Τα κλασσικά γλυκά είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού με ξηρούς καρπούς, σε σχήμα ρολού, που λέγεται potica και το κέικ με σταφίδες, που λέγεται sarkelj. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου