Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Χριστούγεννα στην μαγευτική Πράγα

Η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της Πράγας είναι πραγματικά ξεχωριστή με πολλά χριστουγεννιάτικα στολίδια, φώτα και χριστουγεννιάτικα δέντρα σχεδόν σε κάθε γωνιά. Στην Τσεχία υπάρχουν αρκετά ήθη και έθιμα που διατηρούνται ακόμα και σήμερα. 
Στα τσέχικα τα Χριστούγεννα λέγονται Vánoce (noc = νύχτα). Σήμερα τρεις είναι οι μέρες των γιορτών για τους Τσέχους. Η παραμονή των Χριστουγέννων, η μέρα της γέννησης του Χριστού και η μέρα του Αγίου Στεφάνου στις 26/12. Η πιο σημαντική μέρα όμως είναι η παραμονή των Χριστουγέννων.

Κατά τη διάρκεια του εορταστικού δείπνου στις 24 Δεκεμβρίου, το έθιμο θέλει να σερβίρεται ψάρι ή σούπα με μπιζέλια, τηγανητός κυπρίνος και για γλυκό strudel με γέμιση  μήλα και καρύδια. Το μόνο που απομένει είναι να ανάψουν τα κεριά, να τραγουδήσουν τα κάλαντα και να ανοίξουν τα δώρα που άφησε το μωρό Ιησούς κάτω από το δέντρο.
Στις 25 και 26 οι οικογένειες επισκέπτονται η μια την άλλη και τρώνε μεσημεριανό και βραδινό μαζί. Συνήθως το γεύμα είναι ψητή χήνα, πάπια ή γαλοπούλα με διάφορα συνοδευτικά. Οι Τσέχοι επίσης πηγαίνουν στην εκκλησία όπου προβάλλονται σκηνές της γέννησης. 
Εδώ ο Άγιος Νικόλας τριγυρίζει στην πόλη στις 5 Δεκεμβρίου, παραμονή δηλαδή της ονομαστικής του εορτής, μαζί με έναν άγγελο και ένα διάβολο! Επισκέπτεται τα παιδιά και αφού τα ρωτήσει αν ήταν καλά παιδιά τους δίνει δώρα. Στην κεντρική Ευρώπη δεν υπάρχει καμία σχέση του Αγίου με αυτόν της δύσης, του Άγιου Βασίλη δηλαδή. Η παράδοση του Αγίου Νικολάου βασίζεται στο θρύλο του Αγίου Νικολάου, ενός επισκόπου που έζησε τον τέταρτο αιώνα και ήταν γνωστός για την πίστη και την φιλανθρωπία του. Η παράδοση έγινε διάσημη και ο χαρακτήρας ντυμένος με μακρύ παλτό με μαγκούρα στο χέρι συνοδεύεται με το διάβολο και τον άγγελο που συμβολίζουν την μάxη μεταξύ του καλού και του κακού.


Δείτε μερικά μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε αν βρίσκεστε στην Πράγα για τις γιορτές.
Φάτνη
Η παράδοση κατασκευής φατνών στην Τσεχική Δημοκρατία χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Η πρώτη ύλη μπορεί να είναι πολλά υλικά όπως ξύλο, χαρτί, άχυρο και κέικ με τζίντζερ). Πρέπει να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια πώς παραμένει ζωντανή η παράδοση. Για τις υπέροχες φάτνες μπορείτε να πάτε σε κάποιο από τα παρακάτω μέρη: Cathedral of St Vitus, Monastery Church of our Lady of Angels, The Church of Our Lady before Týn, Church of St Mathew.

 Χριστουγεννιάτικες αγορές
Ζωντανές φάτνες, παρουσιάσεις παραδοσιακών χειροτεχνιών και πολλά άλλα χριστουγεννιάτικα έθιμα δημιουργούν πολύ ζωντανή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στις πλατείες της Πράγας. Εκτός από ψώνια, μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακά μπισκότα και ποτά της Πράγας. Αγορές θα βρείτε: Old Town Square, Wenceslas Square,náměstí Republiky, náměstí Míru, Vyšehrad. Οι περισσότερες αγορές είναι ανοιχτές από το πρωί ως το βραδάκι.
Ζεσταθείτε με ζεστό κρασί, δοκιμάστε ψημένα κάστανα, καλαμπόκι, ψημένα λουκάνικα και άλλες λιχουδιές. 

Χριστουγεννιάτικα κονσέρτα
 
Τα Χριστούγεννα στην πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι γεμάτα μουσική, κονσέρτα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκτός από τα παραδοσιακά τσέχικα κάλαντα μπορείτε να ακούσετε μουσική από όλο τον κόσμο. Πολλές εκδηλώσεις γίνονται στο Εθνικό θέατρο. Μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ
Χριστουγεννιάτικες εκθέσεις
*Painted Christmas - Παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη έκθεση στο Bethlehem Chapel ως 2/1
*Old Czech Nativity Scenes –  Παλιές τσέχικες σκηνές της γέννησης στο The Franciscan
Monastery ως 6/1.
*Nativity Scenes- Σκηνές της γέννησης στη Γέφυρα του Καρόλου ως 5/1.
Μπορείτε να πάρετε μέρος σε έναν οργανωμένο περίπατο στο κέντρο της πόλης για να δείτε τα έθιμα και τις παραδόσεις της Πράγας. Οι περίπατοι ξεκινούν από:
Old Town Square  ή Old Town Hall και διαρκούν 2 ώρες. Η διαδρομή καλύπτει με την καθοδήγηση ξεναγού, τα παρακάτω μέρη:
 Old Town Square • Church of St Nicholas• Ungelt • Church of St Jacob • Celetná Street
• Ovocný trh • Můstek • Uhelný trh • Betlémskénáměstí
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ
Ο καιρός
Η θερμοκρασία το Δεκέμβρη κυμαίνεται από -2 ως περίπου 5 βαθμούς. Πρέπει να φοράτε ζεστό μπουφάν και παπούτσια, κασκόλ, γάντια και σκούφο. Είναι σπάνιο να δείτε χιόνι τα Χριστούγεννα αλλά όχι απίθανο! Δείτε την πρόγνωση του καιρού εδώ.

Tips
* Δοκιμάστε παραδοσιακά προϊόντα, γκοφρέτες, μπισκότα, λικέρ και ζεστό κρασί.
* Παρακολουθήστε χριστουγεννιάτικη λειτουργία σε κάποια εκκλησία.
* Ντυθείτε καλά γιατί έχει κρύο, συχνά ακόμα και χιόνι και απολαύστε τον περίπατο στην μαγευτική πόλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου