Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Βόλτα στη γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα

Η Γέφυρα του Καρόλου είναι μία από τις πλέον φημισμένες αψιδωτές και ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης. Βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα στο κέντρο της Πράγας. 
Η κατασκευή της άρχισε το 1357 υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρολου Δ' προς τιμή του οποίου και φέρει το όνομα, και τελείωσε στην αρχή του 15ου αιώνα.  

Ηταν η σημαντικότερη σύνδεση μεταξύ της Παλαιάς Πόλης και των παρακείμενων περιοχών μέχρι το 1841. Επίσης, η κτιστή αυτή γέφυρα κατέστησε την Πράγα σημαντικό κόμβο στον εμπορικό δρόμο μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης.


Η γέφυρα έχει μήκος 516 μέτρα και σχεδόν 10 μέτρα πλάτος. Είναι αψιδωτή με 16 αψίδες που στηρίζονται σε 15 εγκάρσια βάθρα. Διακοσμείται σ΄ όλο το μήκος της με 30, κυρίως μπαρόκ, αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από το 1700.  
  




  
 
Απεικονίζουν διάφορους αγίους προστάτες και είναι φτιαγμένα από τους πιο διάσημους γλύπτες της εποχής. Από το 1965 και μετά, όλα τα αγάλματα σταδιακά αντικαταστάθηκαν από αντίγραφα και τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Εθνικό μουσείο.                                    
  
Στο κέντρο σχεδόν της γέφυρας υπάρχει το άγαλμα του St. John Nepomuk, εθνικός Άγιος της Τσεχίας, ο οποίος πνίγηκε στον Μολδάβα. Υπάρχει θρύλος που λέει ότι όποιος ακουμπήσει το άγαλμα θα έχει τύχη και ότι θα ξαναγυρίσει σύντομα πάλι στην Πράγα. 
Αρχείο:Karlův most.jpg
Είναι μία από τις ωραιότερες γέφυρες που έχουμε επισκεφτεί, μοναδικά γραφική, ιδανική για ρομαντική βόλτα. 
Να την επισκεφτείτε μέρα για να μπορέσετε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες της γέφυρας αλλά και βράδυ όπου το τοπίο αλλάζει, καθώς τα φώτα της γέφυρας αλλά και το φωτισμένο κάστρο προσθέτουν μαγεία στην βόλτα σας. 

tips
*Προσοχή στους κλέφτες! Εκμεταλλεύονται το χάζεμα και την ονειροπόληση και κλέβουν! 
* Νωρίς το πρωί και το βράδυ η γέφυρα έχει λιγότερο κόσμο. 
Βόλτα στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης της Πράγας 
*  Η Prague Card σας προσφέρει δωρεάν είσοδο σε πολλά αξιοθέατα. Δείτε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου