Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Βόλτα στην Rynek Główny, την μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης

Είναι το πιο κεντρικό σημείο της Κρακοβίας (Πολωνία) με σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Σχεδιάστηκε το 1257, έχει έκταση 40 στρέμματα και είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη. 
Αποτελούσε το σημείο που έμποροι πουλούσαν τα προϊόντα τους, γίνονταν πολλές γιορτές και γεγονότα. Σήμερα είναι ένα μέρος γεμάτο ζωή, σημείο συνάντησης ντόπιων και τουριστών. 
Έχει τετράγωνο σχήμα και περιστοιχίζεται από εμβληματικά κτίρια και παλάτια, ενώ άμαξες με άλογα περιμένουν πελάτες για να τους κάνουν βόλτα. 
Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το Sukiennice, η αίθουσα υφασμάτων,  που φτιάχτηκε τον 13ο αιώνα και ήταν κάτι σαν εμπορικό κέντρο, γεμάτο με πάγκους προϊόντων. Αργότερα ανακαινίστηκε σε αναγεννησιακό στυλ. 
Στον 1ο όροφο στεγάζεται η γκαλερί με σημαντικούς πίνακες πολωνών καλλιτεχνών.  
 
Στην πλατεία βρίσκεται ακόμη ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Κρακοβίας, η βασιλική εκκλησία της Θεοτόκου, με εντυπωσιακή πλίνθινη γοτθική πρόσοψη και δύο πύργους διαφορετικού μεγέθους. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το ξύλινο τέμπλο Ο ένας πύργος είναι επισκέψιμος αλλά κατά τους θερινούς μήνες μόνο. Κάθε ώρα παίζεται μια μελωδία με τρομπέτα, Heijnal mariacki.
Ο πύργος του παλιού δημαρχείο είναι το μοναδικό κομμάτι του κτιρίου του 14ου αιώνα που σώζεται σήμερα. Έχει ύψος 70 μέτρα από όπου οι επισκέπτες, ανεβαίνοντας 110 στενα σκαλιά, μπορούν να δουν όλη την πόλη, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παράθυρα είναι πολύ μικρά και η ανάβαση έχει κάποιο βαθμό δυσκολίας! 
Η μικρή και λιτή εκκλησία St. Adalbert βρίσκεται εκεί από τον 10ο αιώνα! 
Σημείο συνάντησης στην πλατεία αποτελεί το χάλκινο άγαλμα του ρομαντικού πολωνού ποιητή Άνταμ Μιστκιέβιτς.
 
Το σιντριβάνι εντυπωσιάζει τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ που είναι φωτισμένο. 
Ένα ακόμη μνημείο θα συναντήσετε στην άλλη άκρη της πλατείας. Το τεράστιο ξαπλωτό κεφάλι, έργο του του πολωνού καλλιτέχνη Mitoraj, που ονομάζεται Eros Bendato. 
 
Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το υπόγειο μουσείο Podziemia Rynku. 
Στην πλατεία πρέπει να πάτε την ημέρα για να δείτε τις λεπτομέρειες των κτιρίων, αλλά και το βράδυ με την ζωντανή ατμόσφαιρα, τα όμορφα μπαράκια και εστιατόρια αλλά και τα φωτισμένα κτίρια. 
Όταν η θερμοκρασία είναι κατάλληλη, είναι πολύ όμορφα να καθίσετε για φαγητό ή ποτό στην πλατεία, ιδιαίτερα όταν πέφτει η νύχτα. 
Δικαιολογημένα θεωρείται το πιο ρομαντικό σημείο της πόλης! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου