Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Το σπίτι του Γκαίτε στη Φρανκφούρτη

Το σπίτι του Γκαίτε  είναι ένα όμορφο αρχοντικό σπίτι που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Φρανκφούρτης. 
Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε (Johann Wolfgang Goethe) ήταν Γερμανός νομικός, ποιητής και πεζογράφος. Γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη το 1749 και πέθανε στη Βαϊμάρη το 1832. Η οικογένεια του ήταν μια από τις πιο εύπορες στη Φρανκφούρτη, προσφέροντάς του πολλές δυνατότητες μόρφωσης. 
 
Γλυπτά με την προτομή του Γκαίτε και της συζύγου του που διακοσμούν το σπίτι.
Σε ηλικία 15 χρονών έγραψε τα πρώτα του ποιήματα, τα οποία στη συνέχεια κατέστρεψε. Το 1765 ξεκίνησε σπουδές Νομικής στη Λειψία κατόπιν επιθυμίας του πατέρα του. Παράλληλα με τις σπουδές του ασχολήθηκε με τις εικαστικές τέχνες. Στην Λειψία ήρθε σε επαφή με το έντονο ελληνικό στοιχείο της πόλης. Ως φίλος των Ελλήνων και της Ελλάδος αφιέρωσε πολλά έργα του στην Ελληνική Αρχαιότητα. 
Πίνακας με θέμα την ελληνική ύπαιθρο

Το σπίτι της οικογένειας Γκαίτε είναι ένα παραδοσιακό αρχοντικό με 3 ορόφους. Έχει διατηρηθεί σχεδόν όπως ήταν, με όλα τα αντικείμενα σε κάθε δωμάτιο και λειτουργεί πλέον σαν μουσείο. 
  
 Σε όλο το σπίτι είναι φανερή η πλούσια και άνετη ζωή που έκανε η οικογένεια. 
 
Στην πελώρια βιβλιοθήκη με τα εκατοντάδες παλιά κιτρινισμένα βιβλία, βρίσκονται τα έπη του Ομήρου αλλά και άλλα ελληνικά έργα της εποχής. 
 
 Πολλά χειρόγραφα και βιβλία του υπάρχουν σε ειδικές προθήκες.
  
Παιχνίδια της εποχής - σκάκι και σπίτι για κουκλοθέατρο
Το σπίτι έχει πολλά δωμάτια, το καθένα για διαφορετική χρήση και μερικά με διαφορετικό στυλ. Αν πάτε στο website του σπιτιού στο http://www.goethehaus-frankfurt.de/ θα δείτε αναλυτικά τα δωμάτια κάθε ορόφου. Υπάρχει δωμάτιο τοκετού, σαλόνια, κουζίνα, μουσική, παιχνιδιού όπου βρίσκεται το ξύλινο κουκλοθέατρο της φωτογραφίας, κ.λ.π. 
 
 
 
 Όμορφοι πίνακες διακοσμούν τα δωμάτια του σπιτιού.
 
Πίνακας με θέμα τη Ρώμη
Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κτίσμα τόσο γιατί ανήκε στην οικογένεια του Γκαίτε αλλά και γιατί αποτελεί ένα πρότυπο των αρχοντικών σπιτιών των εύπορων οικογενειών εκείνης της εποχής. 
tips
*Να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεση σας για να δείτε το σπίτι άνετα. Έχει πολλές όμορφες λεπτομέρειες που αξίζουν. 
*Είναι ανοιχτό καθημερινά 10-6 και το εισιτήριο έχει 5 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου