Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της Πράγας

Η Πράγα είναι μια πανέμορφη πόλη γεμάτη ιστορικές πλατείες, μουσεία, παραδοσιακές εκκλησίες και εντυπωσιακά κτίρια, γέφυρες και πολλά ακόμα αξιοθέατα. Εδώ θα δούμε τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της τσέχικης πρωτεύουσας.
 
1. Το κάστρο της Πράγας 
Είναι το πιο εντυπωσιακό κτίσμα σε ολόκληρη την πόλη. Πρόκεται ουσιαστικά για ένα σύμπλεγμα κτισμάτων που βρίσκεται στην κορυφή ενός μεγάλου λόφου στην αριστερή όχθη του Ποταμού Μολδάβα.  Διαφέρει από τα κλασικά κάστρα γιατί αρκετά τμήματά του χτίστηκαν σε διαφορετικά στυλ και η επέκτασή του έγινε περισσότερο οριζοντίως παρά καθέτως. Περιλαμβάνει τους βασιλικούς κήπους, το παλιό βασιλικό ανάκτορο, πύργους και εκκλησίες. Σήμερα εκεί είναι και η επίσημη προεδρική κατοικία. Για τιμές εισιτηρίων και ωράριο που είναι ανοιχτοί οι κήποι και το ανάκτορο δείτε εδώ

2. Η γέφυρα του Καρόλου
Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είναι συνήθως ασφυκτικά γεμάτη τόσο από τουρίστες όσο και από Τσέχους, ιδιαίτερα της άνοιξη και το καλοκαίρι. Είναι πραγματικά μια από τις πιο όμορφες γέφυρες στον κόσμο. Έχει μήκος 516 μέτρα και σχεδόν 10 μέτρα πλάτος, είναι αψιδωτή, και διακοσμείται σ΄ όλο το μήκος της με 30, κυρίως μπαρόκ αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από το 1700.  Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ

3. Η πλατεία της παλιάς πόλης
Η πλατεία αυτή ήταν πάντα ένα μέρος γεμάτο ζωντάνια. Σήμερα είναι ένα δημοφιλές μέρος της πόλης τόσο για τους Τσέχους όσο και για τους επισκέπτες. Εκεί θα βρείτε τα ωραιότερα καφέ, εστιατόρια  γκαλερί και μουσεία.  Η μακρόχρονη ιστορία της πηγαίνει πίσω στον 11ο αιώνα όταν η πλατεία αποτελούσε την διασταύρωση αρκετών μακρινών δρόμων του εμπορίου και την χρησιμοποιούσαν σαν μέρος ανταλλαγής προϊόντων. Όταν βρίσκεσαι εκεί δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις....από τα τόσα πανέμορφα κτίρια με χρωματιστές προσόψεις. Ιδανικό μέρος για να απολαύσετε έναν καφέ ή ένα γεύμα και να νιώσετε σαν να γυρνάτε πίσω στο χρόνο. 

4. Το αστρονομικό ρολόι
Eίναι ένα από τα πιο παλιά και πιο περίτεχνα ρολόγια που έχουν ποτέ κατασκευαστεί γιατί δεν δείχνει απλά την ώρα αλλά ουσιαστικά  συσχετίζει την κίνηση των πλανητών γύρω από τη γη καθώς και τις κινήσεις του ήλιου και της σελήνης. Κατά την διάρκεια της ημέρας από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ το ρολόι λειτουργεί ανά μία ώρα. Η φιγούρα του Θανάτου κτυπάει ένα καμπανάκι και οι 12 Απόστολοι εμφανίζονται από πάνω. Ένας κόκορας ακούγεται και το ρολόι σημαίνει την ώρα. Τότε βγαίνει ένας Τούρκος που κουνάει το κεφάλι του με δυσπιστία, ένας Τσιγκούνης που κοιτάζει το πουγκί του με το χρυσάφι, και η Ματαιοδοξία που θαυμάζει τον εαυτό της σε ένα καθρέφτη. Όταν η ώρα πλησιάζει πάρτε θέση! 

5. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου
Βρίσκεται στην περιοχή του κάστρου και οι πύργοι του φαίνονται από πολλά σημεία της πόλης.  Τα καμπαναριά, τα οποία είναι κομψές αλλά συνάμα επιβλητικές κατασκευές σε Γαλλικό Γοτθικό ρυθμό, υψώνονται πάνω από τα τείχη. Η είσοδος στον ναό είναι ελεύθερη και συνήθως είναι ανοιχτά ως τις 5 το απόγευμα το καλοκαίρι και ως τις 4 το χειμώνα. 

6. Η παλιά Εβραϊκή συνοικία
Η Εβραϊκή Συνοικία είναι μια μικρή περιοχή που λέγεται Γιόζεφοβ και έχει πάρει το όνομά της από τον Αυτοκράτορα Ιωσήφ τον δεύτερο του οποίου οι μεταρρυθμίσεις έκαναν καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσης των Εβραίων. Το Εβραϊκό κοιμητήριο, η Παλιά-Νέα Συναγωγή, η Συναγωγή Κλάουζεν και η Συναγωγή Πίνκας είναι σίγουρα μέρη που αξίζει να δείτε. 

7. Το Δημαρχιακό μέγαρο
Το πιο εντυπωσιακό κτίριο της τεχνοτροπίας Αρτ Νουβό, χτίστηκε μεταξύ του 1906 και του 1912 και βρίσκεται στο μέρος όπου ήταν παλιά το Βασιλικό Παλάτι. Είναι δημοφιλής σταθμός για τους επισκέπτες που έλκονται από τις χρυσές διακοσμήσεις, τα βιτρό, τα γλυπτά καθώς και τις συχνές εκθέσεις και συναυλίες που διοργανώνονται εδώ. Οι ώρες που μένει ανοικτό για το κοινό είναι από τις 7.30 πμ. ως 11 μμ και υπάρχει εισιτήριο. 

8. Πλατεία Βέντσεσλας
Στη νότια άκρη της λεωφόρου Na příkopě – μια λεωφόρος με μήκος 750 και πλάτος 60 μέτρα – θα συναντήσετε την πλατεία Βέντσεσλας (Václvské náměstí). Είναι το πολύβουο κέντρο του εμπορίου το οποίο πραγματικά ζωντανεύει όταν πέφτει το σκοτάδι και όταν τα εστιατόρια, τα σινεμά και τα νυχτερινά κέντρα προσελκύουν τα πλήθη των τουριστών. Τα πιο σπουδαία ιστορικά αξιοθέατα βρίσκονται όλα σε κοντινή απόσταση από αυτό το σημείο και αξίζει τον κόπο να τα εξερευνήσετε περπατώντας βήμα-βήμα. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο σε Νεο-Αναγεννησιακό ρυθμό. Ένα άλλο σημαντικό κτίριο είναι το Παλάτι Κορούνα το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως εμπορικό κέντρο και καλύπτεται από έναν εντυπωσιακό γυάλινο θόλο ο οποίος χρονολογείται από το 1911. Δείτε την ημέρα αλλά οπωσδήποτε νύχτα!

9. Ο λόφος του Πέτρζιν
Γεμάτος με δέντρα και λουλούδια ο λόφος είναι ιδανικός προορισμός για έναν απολαυστικό περίπατο με θέα όλη την πόλη. Έχει υψόμετρο 300 μέτρα και συνδέεται με τελεφερίκ για εύκολη πρόσβαση. Ο Πύργος του Παρατηρητηρίου και ένας καλά φροντισμένος κήπος μονοπωλούν την κορυφή, ενώ προς τα κάτω, στα μισά περίπου της διαδρομής, βρίσκεται το περίφημο εστιατόριο Νεμπόζιζεκ – όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα γεύμα με τέλεια θέα προς την Πράγα. Εντυπωσιακή και η αίθουσα με τους καθρέφτες για μια νέα και διαφορετική οπτική του εαυτού σας!! Περισσότερες πληροφορίες για τον λόφο εδώ

10. Το σπίτι που "χορεύει"
Στην Τσέχικη γλώσσα είναι γνωστό ως Tancici Dum («Το Σπίτι που Χορεύει») επειδή μοιάζει αμυδρά με ένα ζευγάρι χορευτών. Είναι ένα κτίριο που ξεχωρίζει, χωρίς όμως να έρχεται σε αντίθεση με τα Νέο-Μπαρόκ, τα Νέο-Γοτθικά και τα Αρτ-Νουβό κτίρια για τα οποία φημίζεται η Πράγα. Στην ταράτσα του τελευταίου ορόφου υπάρχει ένα κορυφαίο Γαλλικό εστιατόριο με υπέροχη θέα, ενώ ανάμεσα στους ενοικιαστές του κτιρίου υπάρχουν και αρκετές πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Αυτά είναι κατά τη γνώμη μας τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα να δείτε αν έχετε χρόνο. Για παράδειγμα:
Η εκκλησία της Παναγίας του Τυν
Το μοναστήρι του Στράχοφ με την εκπληκτική βιβλιοθήκη
Το Λορέτο, μπαρόκ μοναστήρι του 17ου αιώνα
Από τα μουσεία, ξεχωρίζουν η εθνική πινακοθήκη, το εθνικό μουσείο και το εβραϊκό μουσείο.  
 
 
 
tips
* Η Πράγα είναι ιδιαίτερα όμορφη τα Χριστούγεννα αλλά έχει πάρα πολύ κρύο και συχνά χιόνι. 
* Δοκιμάστε τσέχικο γκούλας, συνήθως με βοδινό κρέας, συνοδευόμενο από ζυμαρικά Knedilky και τσέχικη μπύρα. 
* Προσοχή στα πράγματά σας, κυκλοφορούν πορτοφολάδες ιδιαίτερα στα μέρη όπου συχνάζουν τουρίστες, όπως η γέφυρα του Καρόλου και μπροστά στο αστρονομικό ρολόι. 
* Νόμισμα της Τσεχίας είναι η τσέχικη κορόνα. 
* Βόλτα στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης της Πράγας 
*  Η Prague Card σας προσφέρει δωρεάν είσοδο σε πολλά αξιοθέατα. Δείτε περισσότερα εδώ


2 σχόλια: