Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ξενάγηση στο νησί Γκόζο, στην πανέμορφη Μάλτα

Το Γκόζο είναι το δεύτερο σε μέγεθος και πληθυσμό νησί του συμπλέγματος των νησιών της Μάλτας. Στα μαλτέζινα το νησί αποκαλείται Ghawdex. Έχει έκταση 67 τ.χλμ και 31.000 κατοίκους. 
θεωρείται ότι είναι η Ωγυγία, το νησί όπου η Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα στην Οδύσσεια του Ομήρου. 


File:VictoriaGozo.JPG
Πρόκειται για ένα από τα πιο ανέγγιχτα και μοναδικά νησιά της Μεσογείου και αποτελεί ιδανικό προορισμό για ήσυχες διακοπές σε μια γαλήνια γη που ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. 
  
Μπορείτε να πάτε πολύ εύκολα στο νησί για μια ημερήσια εκδρομή ή και για να μείνετε. Φέρι μποτ αναχωρούν από το λιμάνι Circewwa, στο βόρειο άκρο της Μάλτας. Από την Βαλέτα είναι περίπου μισή ώρα ως το λιμάνι και άλλη μισή ώρα με το πλοίο για το Γκόζο.
Για να εξερευνήσετε το νησί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεωφορεία, να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή ποδήλατο. Εμείς χρησιμοποιήσαμε λεωφορείο για να πάμε στην πόλη Xaghra, ήταν μια χαρά η μετακίνηση αρκεί να δείτε τις ώρες στο σταθμό. 
Η Βικτώρια, η πρωτεύουσα του νησιού, είναι γνωστή και ως Ραμπάτ, που σημαίνει προάστιο. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του νησιού και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη. Στο κέντρο της πόλης πάνω σε λόφο δεσπόζει η Citadel. 

Πανοραμική άποψη
 
Πρόκειται για μια οχυρωμένη πόλη που χτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου μεταξύ του 1599 και 1603. Είναι το κυριότερο αξιοθέατο του νησιού και συμφωνούμε απόλυτα και εμείς που το είδαμε από κοντά! Πολυσύχναστο κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενετλώς αθόρυβο το βράδυ, προσφέρει πανοραμική θέα όλου του νησιού. Είναι λίγο κουραστική η ανάβαση αλλά το τοπίο τελικά ανταμείβει και με το παραπάνω!
   

Στο λόφο υπάρχουν πολλά όμορφα σπίτια, αρχαιολογικά ερείπια, ο καθεδρικός ναός, τα δικαστήρια, το μουσείο της αρχαιολογίας, το λαογραφικό μουσείο, το μουσείο φυσικής ιστορίας και των παλαιών φυλακών. 
  
Ο μπαρόκ καθεδρικός ναός, χτισμένος εξ ολοκλήρου από το ντόπιο ασβεστόλιθο ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.
 
Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι πάρα πολύ όμορφο και εντυπωσιακό με εκπληκτικές τοιχογραφίες. 

Για μας το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο του νησιού είναι ναός Ghantija στην μικρή και ήσυχη πόλη Xaghra. Πρόκειται για έναν από τους πιο παλιούς υπαίθριους ναούς στον κόσμο, αφιερωμένος πιθανότατα σε μυθικές θεότητες, χτισμένο περίπου το 3500 Π.Χ. 
File:Ggantija Megalith.jpg
Είναι ένας μεγαλιθικός νεολιθικός ναός πιθανότατα φτιαγμένος για λατρεία κάποιας θεότητας της γονιμότητας. 
File:Malta Templo dei Ggantija-1-.jpg  
 O ναός συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Στο ναό μπορείτε πολύ εύκολα να πάτε με το λεωφορείο από το κέντρο του νησιού. Αξίζει να το επισκεφτείτε, είναι πολύ καλοδιατηρημένο και μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλη εποχή! 


 
Το νησί Gozo έχει αρκετά ξενοδοχεία, όμορφες παραλίες με καταγάλανα νερά και γενικά προσφέρεται τόσο για ημερήσια εκδρομή όσο και για ήσυχες διακοπές κοντά στη θάλασσα. 
  
tips
* Αν βρίσκεστε στην Μάλτα επισκεφτείτε το όμορφο γειτονικό νησί, ένα νησί ήσυχο, γραφικό και όμορφο. 
* Κατεβάστε έναν αγγλικό οδηγό για το νησί πατώντας εδώ.
* Τα ξενοδοχεία στη Βαλέτα- την πρωτεύουσα της Μάλτα. 
Τα ξενοδοχεία του Gozo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου