Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Οι μικρές Κυκλάδες: Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Βρίσκονται ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό, οι μικρές Κυκλάδες αποτελούν ήσυχο αλλά πανέμορφο καλοκαιρινό προορισμό. Πρόκειται για 4 μικρά νησιά, ιδανικά για  ξεχωριστές διακοπές μέσα στην ομορφιά της φύσης. 

Δονούσα
 
Η Δονούσα είναι ένα μικρό νησάκι στις νοτιανατολικές Κυκλάδες και βρίσκεται 10 μίλια βόρεια της Αμοργού και ανατολικά της Νάξου. Η έκταση του νησιού είναι 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η διάμετρός του σχεδόν 5,5 χιλιόμετρα. 
Γκρίζα απόκρημνα βράχια βουτάνε στην θάλασσα και στη φουρτούνα και στην καλοσύνη συντάσσοντας ένα φαντασμαγορικό τοπίο.  Τα ασβεστωμένα σπίτια με τα μπλε και πράσινα παράθυρα κάνουν το κυκλαδίτικο χρώμα της Δονούσας όλο και πιο ζωντανό, καθώς απλώνονται αμφιθεατρικά πάνω από την προβλήτα και τον μώλο.
Το τοπίο συμπληρώνεται από μια χρυσή αμμουδερή παραλία και ένα λόφο με ένα ασβεστωμένο κάτασπρο εκκλησάκι, την Παναγία, όπου ένας λαμπρός εορτασμός λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου. 
Αιώνιοι φοίνικες σαν πυργίσκοι στολίζουν το νησί, ενώ από το υψηλότερο σημείο που είναι το βουνό ο «Πάππας» μπορεί κανείς να απολαύσει την εξαίσια θέα. 
Κοντά στην υπέροχη αμμουδερή παραλία του Κέδρου, στον βυθό της θάλασσας, μπορεί κανείς να δει τ’ αχνάρι ενός πλοίου του αντιτορπιλικού "Orion" που βυθίστηκε τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Δονούσα δεν είναι ένα νησί ακραίου στυλ – ζωής αλλά κάτι πιο ενδιαφέρον, απόλαυση ηρεμίας και απόλυτης ξεκούρασης. Υπάρχει μια βάρκα ονόματι «λάντσα» η οποί μεταφέρει τους τουρίστες σε απομακρυσμένες ειδυλλιακές αμμουδερές παραλίες όταν θέλουν να κολυμπήσουν σε σμαραγδένια εξωτικά νερά και να περάσουν υπέροχα. Επίσης υπάρχουν ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, αρκετά καφέ-μπαρ όπου κάθε βράδυ όλοι οι φίλοι γίνονται ένα, και απολαμβάνουν το ποτό τους συνάμα με το υπέροχο τοπίο. 

Κουφονήσια
Τα Κουφονήσια αποτελούνται από το Κάτω και Επάνω Κουφονήσι και ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.
Το κάτω κουφονήσι έχει μόνο κάποιες θερινές κατοικίες και είναι σχεδόν ακατοίκητο.  
Το Επάνω Κουφονήσι έχει έκταση 3,5 τ. χλμ. και 366 κατοίκους.
 Κύρια και αποκλειστική ενασχόληση των κατοίκων αποτελεί η αλιεία γεγονός που μετατρέπει το νησί σε ένα γνήσιο ψαροχώρι, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει σε αφθονία ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.
Φτάνοντας στο νησί, ο λευκός ανεμόμυλος που δεσπόζει στα αριστερά του λιμανιού μοιάζει να καλωσορίζει τον επισκέπτη, ενώ πιο πάνω απλώνεται η χώρα, ένα πρότυπο κυκλαδικής αρχιτεκτονικής. 
Οι παραδεισένιες παραλίες του, όλες σχεδόν αμμώδεις, συμπληρώνουν τη μαγευτική εικόνα του νησιού. 
Το Κουφονήσι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά την τελευταία δεκαετία κι έτσι η φυσική ομορφιά και η παραδοσιακή γοητεία του έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτες. 
Αυτά, σε συνδυασμό με την άψογη φιλοξενία των ντόπιων, αλλά και τις προσιτές τιμές των ενοικιαζόμενων δωματίων και του φαγητού, καθιστά το νησί τον ιδανικό προορισμό για τις καλοκαιρινές,και όχι μόνο, διακοπές.

Είναι ένα μικρό νησί, με έκταση 8,144 τ. χλμ. που προσφέρεται για ήσυχες διακοπές. Ανήκει στην επαρχία της Νάξου και έχει τακτική συγκοινωνία, με το ταξίδι από τον Πειραιά ως το Μερσίνι, το ασφαλές λιμάνι της, να διαρκεί 7 – 8 ώρες. 
Η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. 
Τα τελευταία χρόνια το νησί επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες που αναζητούν ήσυχα μέρη με παρθένες ομορφιές για να περάσουν τις διακοπές τους. Οι τουριστικές υποδομές της Σχοινούσας ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών του νησιού και τους προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. 
Διαθέτει συνολικά 15 παραλίες.

Ηρακλειά
Μικρό νησί με μόνο 115 κατοίκους. Η πρόσβαση είναι εύκολη αφού απέχει μόλις 1 ώρα από τη Νάξο.
Η Ηρακλειά προσφέρει ήσυχες διακοπές και είναι ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε. 
Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει ένα ΑΤΜ, δεν έχει βενινάδικο, ούτε λεωφορεία ή ταξί! Yπάρχει πουλμανάκι για διευκόλυνση της μεταφοράς πολιτών από τον Αγ. Γεώργιο προς Παναγία και παραλία Τουρκοπηγάδου. Από Πειραιά υπάρχει καράβι περίπου 3 φορές την εβδομάδα ενώ από Νάξο καθημερινή σύνδεση. 

tips
*Όλα τα νησιά συνδέονται ακτοπλοϊκά με τη Νάξο και τον Πειραιά
* Τα νησιά είναι πολύ μικρά, λίγα ξενοδοχεία, λίγες ταβέρνες και μαγαζιά, έχουν όμως όλα τα απαραίτητα για μια όμορφη διαμονή. 
* Από τη Νάξο διοργανώνονται και ημερήσιες κρουαζιέρες-εκδρομές σε κάποια νησιά των μικρών Κυκλάδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου