Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Επίσκεψη στο σπήλαιο της Αντίπαρου

Η Αντίπαρος, η αρχαία Ωλίαρος, μία από τις μικρότερες κατοικημένες Κυκλάδες, κρύβει στα σπλάχνα της έναν θησαυρό, το μοναδικό της σπήλαιο. Βρίσκεται στο Ν.Α. μέρος της Αντιπάρου στο λόφο του Αη Γιάννη, σε ύψος 177 μ. από τη θάλασσα. 
Το σπήλαιο της Αντιπάρου παρουσιάζει διεθνές ενδιαφέρον γιατί είναι πολύ μεγάλο, έχει θαυμάσιο και πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό στολισμό, έχει ελεύθερη ορατότητα σ' όλο του το χώρο και συνδέεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. 
http://www.booking.com/region/gr/antiparos.html?aid=370440

Αρχείο:Antiparos-cavern.jpg
Το σπήλαιο ήταν γνωστό κατά την αρχαιότητα. Μέχρι τον περασμένο αιώνα, υπήρχε σ' αυτό εντοιχισμένη επιγραφή με αρχαίους ελληνικούς χαρακτήρες, που έλεγε: "ΕΠΙ ΚΡΙΤΩΝΟΣ ΟΙΔΕ ΗΛΘΟΝ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, ΣΟΧΑΡΜΟΣ, ΜΕΝΑΚΡΑΤΗΣ, ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ, ΙΠΠΟΜΕΔΟΝ, ΑΡΙΣΤΕΑΣ, ΔΙΟΓΕΝΗΣ, ΦΙΛΟΚΡΑΤΗΣ, ΟΝΗΣΙΜΟΣ". 
Σύμφωνα με την παράδοση, πρόκειται για συνωμότες κατά της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν και για να σωθούν κατέφυγαν στην Αντίπαρο. Ως αρχαιότερος επισκέπτης του σπηλαίου αναφέρεται ο λυρικός ποιητής από την Πάρο Αρχίλοχος (728-650 π.Χ.).
Από το λιμάνι της Αντιπάρου, δίπλα από το μόλο που αράζουν το πλοία, ξεκινά ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στο σπήλαιο. Την συστηματική εξερεύνηση, χαρτογράφηση και μελέτη του σπηλαίου της Αντιπάρου, πραγματοποίησε το 1979 η διάσημη σπηλαιολόγος Άννα Πετροχείλου. To σπήλαιο είναι βαραθρώδες, με έκταση 5.600 τετραγωνικών μέτρων περίπου Η θερμοκρασία του το χειμώνα είναι περίπου 15ο C και η υγρασία του 65%.
Αρχείο:Antiparos-cave.jpg
Πριν από πολλούς αιώνες, η οροφή του πρόσθιου τμήματος γκρεμίστηκε, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της σημερινής αψιδωτής εισόδου του σπηλαίου που έχει πλάτος 20 μέτρα και ύψος οροφής 8 μέτρα. Ο πελώριος σταλαγμίτης που βρίσκεται εδώ είναι και ο αρχαιότερος της Ευρώπης και χρονολογείται στα 45 εκατομμύρια χρόνια. 
Στον υπαίθριο και ημιυπαίθριο χώρο που δημιουργήθηκαν από την κατακρήμνιση, υπάρχουν στα δεξιά της εισόδου δύο εκκλησάκια, του Άη Γιάννη Σπηλιώτη και το μικρότερο και παλαιότερο της Ζωοδόχου Πηγής, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους. Το εμπρός μέρος της σπηλιάς, χωρίζεται σε τρία επίπεδα, τον "ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ", την "ΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ", και τον "ΚΡΥΦΟ ΘΑΛΑΜΟ". 
Στο τελευταίο, και χαμηλότερα ευρισκόμενο, τμήμα του προθαλάμου, αρχαιολογικές έρευνες κατά την περίοδο 1974-75, αποκάλυψαν όστρακα και ανθρώπινα οστά που βρίσκονται στο Μουσείο της Πάρου. Σήμερα η κατάβαση γίνεται με τσιμεντένια σκάλα που αποτελείται από 411 σκαλοπάτια και μας οδηγεί στην καρδιά του σπηλαίου που έχει βάθος πάνω οπό 100 μέτρα. 
Η πρώτη αίθουσα που συναντάμε κατά την κατάβαση, ο "ΘΑΛΑΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ", έχει διαστάσεις 17χ 27x10 μέτρα και πήρε την ονομασία της από το μεγαλοπρεπή και θαυμαστό στολισμό με πανέμορφες κολώνες από σταλακτίτες που μοιάζουν με καταρράκτες. 
Η δεύτερη αίθουσα, ο "ΘΑΛΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ", βρίσκεται 25 μέτρα χαμηλότερα από την πρώτη. Οι διαστάσεις της είναι 33x20x30 μέτρα. Εδώ υπάρχουν ολόλευκα σταλαγμιτικά συμπλέγματα και οπό πάνω τους κρεμαστοί πέτρινους πολυέλαιοι. Σ' αυτόν τον θάλαμο βρίσκεται ο σχηματισμός που εύστοχα ονομάστηκε "ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ" και απέναντι' του σειρά από σταλαγμίτες, από τους οποίους ο χαμηλότερος είναι η περίφημη "ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ". 
 

Στη μια άκρη της αίθουσας αυτής και ένα μέτρο πιο χαμηλά υπάρχει μικρότερη αίθουσα με ωραιότατο σταλαγμίτη, την "ΟΜΠΡΕΛΑ". Η αίθουσα ονομάζεται "ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΒΑΡΑΘΡΟΥ" επειδή υπάρχει τρύπα διαμέτρου δύο μέτρων και βάθους περίπου 7-8 μέτρων. Ο τρίτος θάλαμος η "ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ" διανοίγεται στο χαμηλότερο τμήμα με διαστάσεις 27 μ. μήκος - 50 μ. πλάτος και 20 μ. υψος. Πήρε το όνομα της από την επιγραφή του Όθωνα που βρίσκεται εδώ.
Στην Αντίπαρο μπορείτε να πάτε με καΐκι από την Παροικιά ή με το φέρι μποτ από την Πούντα της Πάρου. Μπορείτε να μείνετε στην υπέροχη Αντίπαρο ή να την επισκεφτείτε απλά από την γειτονική Πάρο.Βρείτε ξενοδοχείο για την Αντίπαρο εδώ και για την Πάρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου