Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Ταξίδι στο Ταλίν (Tallinn)- Αξιοθέατα, διαμονή, μετακινήσεις, φαγητό, αγορές

Το Ταλίν είναι η πανέμορφη πρωτεύουσα της Εσθονίας. Η παλιά πόλη αποτελεί μια από τις πιο καλά διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη και είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό από startups ανά άτομο στην Ευρώπη και έδρα πολλών μεγάλων εταιρειών, όπως η Skype.  

Η πόλη είναι γεμάτη όμορφα μέρη για τους επισκέπτες και έχει δύο διαφορετικές όψεις: Το ιστορικό μεσαιωνικό της κέντρο και την πόλη τριγύρω με σύγχρονα κτίρια και ουρανοξύστες.
Τι να δείτε

Το ιστορικό κέντρο- παλιά πόλη
Περπατήστε στην παλιά πόλη και νιώστε σαν να πάτε ταξίδι στο χρόνο! Μεσαιωνικά κτίρια, πύργοι, πλακόστρωτα δρομάκια, ιστορικά κτίρια με πυργίσκους και εκκλησίες.  Αναλυτική παρουσίαση εδώ

Raekoja plats - Πλατεία του δημαρχείου
Είναι το κεντρικότερο σημείο της παλιάς πόλης, εκεί όπου βρίσκεται το δημαρχείο και πολλά εστιατόρια και καφετέριες.  Δείτε αναλυτικά εδώ.

Reapteek-Το ιστορικό φαρμακείο
Βρίσκεται στην πλατεία του δημαρχείου και είναι το παλαιότερο και μάλιστα εν ενεργεία φαρμακείο στην Ευρώπη. 

Kohtouotsa
Είναι το πιο ψηλό σημείο της παλιάς πόλης και προσφέρει εκπληκτική θέα πάνω και από τις στέγες και τους πύργους με φόντο τους ουρανοξύστες. Στο βάθος φαίνεται και ο πύργος της τηλεόρασης. 

Τα τείχη
Επισκεφτείτε το σημείο όπου τα τείχη ενώνουν τους τρεις πύργους, Nunna, Sauna και Kuldjala. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να ανεβούν και να εξερευνήσουν τους πύργους και το τείχος καθώς να και να δουν την πόλη από πιο ψηλά. Τα τείχη έχουν μήκος 1,9 χλμ και 20 πύργοι σώζονται μέχρι και σήμερα. 

Toompea castle
Είναι μέρος του μεσαιωνικού κάστρου που σήμερα είναι το κοινοβούλιο της χώρας. 

St. Alexander Nevsky cathedral
Χτισμένος το 1900, ο ρώσικος ορθόδοξος ναός είναι μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο όμορφα κτίρια στο λόφο Toompea. 

Katariina käik
Το πιο γραφικό σημείο της παλιάς πόλης, ένα μισοκρυμμένο στενό πίσω από την ομώνυμη εκκλησία. Εκεί λειτουργεί η παραδοσιακή αγορά με αντικείμενα φτιαγμένα με παραδοσιακούς τρόπους. Αξίζει να επισκεφτείτε την αγορά, να αγοράσετε αλλά και να δείτε πως οι καλλιτέχνες φτιάχνουν καπέλα, γυαλικά, κεραμικά, κοσμήματα και άλλα. 

Kadriorg palace
Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό μπαρόκ παλάτι, χτισμένο το 1718 που σήμερα στεγάζει το μουσείο  τεχνών της χώρας. Τόσο το κτίριο όσο και το πάρκο με τη λίμνη, αξίζουν να τα επισκεφτείτε και να περάσετε κάποιες ώρες λίγο έξω από το κέντρο. Δείτε περισσότερα εδώ

LauluValjak 
Μια τεράστια αρένα που φιλοξενεί συναυλίες εγχώριων αλλά και ξένων καλλιτεχνών. Το χειμώνα o χώρος μετατρέπεται σε τεράστια πίστα πατινάζ! 

Παραλία Pirita
Είναι η πιο μεγάλη και δημοφιλής παραλία στο Ταλίν. Το καλοκαίρι μπορεί να έχει μέχρι και 30.000 επισκέπτες ημερησίως! Έχει μήκος 2χλμ, είναι αμμώδης και έχει θέα την παλιά πόλη αλλά και τον πολυσύχναστο κόλπο της Φινλανδίας. 

Ο ζωολογικός κήπος
 
Βρίσκεται περίπου 15 λεπτά έξω από το κέντρο, στο δάσος Veskimetsa. Φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία από ζώα και σίγουρα ξεχωρίζουν οι πολικές αρκούδες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Η ρόδα
Βρίσκεται στην ταράτσα του μεγάλου εμπορικού κέντρου T1 Mall, αυτή η ρόδα ανεβάζει τους επισκέπτες σε ύψος 120 μέτρων και προσφέρει μαγευτική θέα στην πόλη, τη λίμνη Ulemiste και το αεροδρόμιο.

Διαμονή
Τα ξενοδοχεία έχουν πολύ καλές τιμές, οπότε κοιτάξτε καλά ξενοδοχεία που να βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο. Εμείς προτείνουμε το Hotel Olumpia που είχαμε υπέροχη φιλοξενία σε δωμάτιο με ατομική σάουνα και σε πολύ καλή, για τις παροχές του, τιμή! Το πρωινό καθαρό και προσεγμένο, η πισίνα εντυπωσιακή καθώς και όλοι του οι χώροι άνετοι και φωτεινοί. Δείτε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης εδώ

Μετακινήσεις
- Απευθείας πτήσεις δεν υπάρχουν από Αθήνα αλλά μόνο με ενδιάμεσο σταθμό στη Ρίγα. Το αεροδρόμιο Lennart Meri βρίσκεται μόλις 4χλμ έξω από το κέντρο και συνδέεται με λεωφορείο και τραμ.  Το ταξί μέχρι κάποιο κεντρικό ξενοδοχείο κοστίζει 5-10 ευρώ. Εμείς επισκεφτήκαμε το Ταλίν με πλοίο (περίπου 2,5 ώρες) από το Ελσίνκι και φύγαμε αεροπορικώς για Αθήνα μέσω Ρίγας. 
- Μέσα στην πόλη (εκτός ιστορικού κέντρου που δεν θα πάτε μόνο πεζοί), θα μετακινηθείτε πολύ εύκολα με λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ που είναι πραγματικά στην ώρα τους. Στις στάσεις αναγράφεται η ώρα άφιξης του κάθε μέσου. Το εισιτήριο απλής διαδρομής, αν το αγοράσετε από τον οδηγό, κοστίζει 2 ευρώ και δεν συμφέρει. Μπορείτε να προμηθευτείτε μια Uhiskaart από κάποιο R-Kiosk με κόστος 2 ευρώ και να την φορτίσετε με το ποσό που θέλετε. Δείτε αναλυτικότερα εδώ
- Υπάρχουν επίσης τουριστικά κόκκινα λεωφορεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν σας βολεύει. Δείτε περισσότερα εδώ
- Από την πλατεία δημαρχείου στο ιστορικό κέντρο ξεκινά το τουριστικό τρενάκι που κάνει διαδρομή 25 λεπτών χωρίς στάση. Είναι ωραία η ιδέα αλλά λίγο ζόρικη καθώς το τρένο κινείται σε πλακόστρωτους δρόμους και οι επιβάτες πηγαίνουν πάνω κάτω από τους κραδασμούς!! 

- Tallinn Card: Είναι η τουριστική κάρτα που προσφέρει δωρεάν είσοδο στα περισσότερα μουσεία και μετακινήσεις με τα ΜΜΜ. Διατίθεται για 24, 48 ή 72 ώρες. Οι τιμές ξεκινούν από 26 ευρώ και 36 ευρώ αν περιλαμβάνει μετακινήσεις με τα τουριστικά λεωφορεία. Δείτε αναλυτικά εδώ
Φαγητό
- Κύρια συστατικά της παραδοσιακής εσθονικής κουζίνας είναι το κρέας, και συγκεκριμένα το χοιρινό αλλά και το ψάρι που υπάρχει άφθονο στη βαλτική. Στα περισσότερα εστιατόρια θα βρείτε και διεθνή πιάτα. Καλό φαγητό προσφέρουν τα εστιατόρια στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης, όπου μπορείτε να δείτε το μενού και τις τιμές. 
- Το Kvass είναι ένα ποτό, με περίπου 1% αλκοόλ, φτιαγμένο από ψωμί και η γεύση του είναι κάτι ανάμεσα από μπύρα και σόδα! 
- Δοκιμάστε τις εσθονικές σοκολάτες και σοκολατάκια Kalev. 
Αγορές 
Μεγάλο πολυκατάστημα στο κέντρο της πόλης. 
Ακριβώς δίπλα από το Tallinna, είναι το πιο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της πόλης με πολλά καταστήματα και καφέ. 
Φιλνανδικό πολυκατάστημα με διεθνής μάρκες, εστιατόριο και καφετέρια. 
Βρίσκεται στην περιοχή Ullemiste κοντά στο αεροδρόμιο και είναι το πιο εντυπωσιακό και καινούριο εμπορικό κέντρο του Ταλίν. Έχει περισσότερα από 150 καταστήματα, 30 εστιατόρια καθώς και την εντυπωσιακή ρόδα στην ταράτσα του. 
- Παραδοσιακά αλλά και τουριστικά μαγαζιά θα βρείτε στο ιστορικό κέντρο της πόλης. 
tips
* Καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το Ταλίν είναι το καλοκαίρι καθώς ο χειμώνας είναι βαρύς με πολύ χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ζακέτα. 
* Είναι ένας πολύ καλός προορισμός που μπορείτε να τον επισκεφτείτε μόνο του ή σε συνδυασμό με Ρίγα ή Ελσίνκι (μόλις 2-3 ώρες με πλοίο). 
* Προτιμήστε ξενοδοχείο σε κοντινή απόσταση από την παλιά πόλη, δηλαδή να την φτάνετε περπατώντας, γιατί εκεί θα θέλετε να είστε συχνότερα. 
Δείτε τα ξενοδοχεία εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου