Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της Βουδαπέστης

 Η Bουδαπέστη, συχνά αποκαλούμενη ως το Παρίσι της ανατολής, είναι μια πόλη με πολλά αξιοθέατα. Εδώ σας παρουσιάζουμε τα πιο σημαντικά, με βάση τη δική μας εμπειρία αλλά και το επίσημο website της πόλης.

1. Το κάστρο της Βούδας και η εκκλησία Matthias
Με πληθώρα αξιοθέατων, μουσεία, πλατείες, εστιατόρια και καφετέριες με μοναδική ατμόσφαιρα, το κάστρο της Βούδας και όλη η περιοχή του κάστρου είναι ανάμεσα στα πιο γνωστά και πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Βουδαπέστης.


Το βασιλικό παλάτι, όπου πολλές μάχες και πόλεμοι έλαβαν χώρα από τον 13ο αιώνα είναι ένα σύμβολο της Ουγγαρίας.Καλή ιδέα να περπατήσετε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της μέρας. Το βράδυ ο λόφος του κάστρου είναι καταπληκτικός και μπορείτε να τον δείτε από την πόλη ή κάνοντας κρουαζιέρα στο Δούναβη.
 
  
Τρεις εκκλησίες βρίσκονται στην περιοχή, με πιο όμορφη και γνωστή την εκκλησία του  Matthias ή αλλιώς Buda Castle Main Coronation Church,που βρίσκεται στην πλατεία Szentháromság (Holy Trinity). Στην περιοχή του κάστρου επίσης βρίσκονται πέντε μουσεία, πολλά κτίρια με ιστορικό ενδιαφέρον, μνημεία και θέατρα. 
Σημείο αναφοράς για τους περισσότερους τουρίστες αποτελεί ο νεο-ρωμαϊκού ρυθμού Πύργος των Ψαράδων, που χτίστηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Βρίσκεται και αυτός στην περιοχή του κάστρου και προσφέρει εκπληκτική θέα στο ποτάμι. Η συντεχνία των ψαράδων ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξη του στα μεσαιωνικά χρόνια, γεγονός που δικαιολογεί και το όνομα του. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Βουδαπέστης, αν όχι το ωραιότερο! Ο πύργος περιστοιχίζεται από 7 πυργίσκους που αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Mαγυάρων. 

2. Η γέφυρα Chain
Με φόντο το κάστρο της Βούδας, η πρώτη γέφυρα της πόλης, τώρα πλέον αποτελεί μνημείο που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Η γέφυρα φτιάχτηκε το 1839-1849 και όπως οι περισσότερες γέφυρες του Δούναβη καταστράφηκε στον παγκόσμιο πόλεμο και ξαναφτιάχτηκε το 1949. Από εκεί θα έχετε μοναδική θέα προς το Δούναβη με όλες του τις γέφυρες και προς τα ωραιότερα σημεία της Πέστης.  

3. Το κτίριο του κοινοβουλίου
 Χτισμένο σε νεογοτθικό στυλ στις όχθες του ποταμού, με 611 δωμάτια, 268 μέτρα μήκος και με ένα τρούλο ύψους 96 μέτρων. Πολύ εντυπωσιακό είναι το βράδυ καθώς φωτίζεται πολύ εντυπωσιακά και αντικατοπτρίζεται στα νερά του Δούναβη. Κατά τη γνώμη μας είναι το πιο επιβλητικό και ξεχωριστό κτίριο της πόλης.

5. Η βασιλική του Αγίου Στεφάνου
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα εκκλησιαστικά κτίρια της Ουγγαρίας και ασφαλώς ένα από τα βασικά αξιοθέατα για τους τουρίστες. Η εκκλησία πήρε το όνομα της από τον Άγιο Στέφανο που ίδρυσε το βασίλειο της Ουγγαρίας. 
Ο ναός φαίνεται από κάθε σημείο της πόλης και φυσικά ο τρούλος προσφέρει θέα 360°.

6. Η λεωφόρος Andrássy με την πλατεία ηρώων
Μια πλατιά λεωφόρος μήκους 2,310μέτρων με πολλά κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, ενώνει το κέντρο της πόλης με το πάρκο. Εκεί βρίσκονται τα πιο ακριβά και πλούσια σπίτια της Βουδαπέστης και το κτίριο της όπερας που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του.
Στο τέλος της λεωφόρου η πασίγνωστη πλατεία Ηρώων.  
 
Πρόκειται για μια πελώρια πλατεία που έχει γύρω γύρω πολλά αγάλματα όλων των σημαντικών προσώπων στην ιστορία της χώρας. Στη βάση αυτού του κυκλικού μεγάλου μνημείου υπάρχει άλλη μία σειρά με αγάλματα προς τιμήν των εφτά πολεμάρχων των Ουγγρικών φυλών. 
 
Στο κέντρο  υψώνεται η στήλη της χιλιετίας που έχει ύψος 36μέτρα με  του Αρχάγγελου Γαβριήλ, σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, στην κορυφή.  Από το 2002 συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.

7.  Η συναγωγή Dohány
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συναγωγή στον κόσμο, συνδεδεμένη με την συναγωγή του Άμστερνταμ που είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης. Χτίστηκε ανάμεσα στο 1854-1859 σε ρομαντικό στυλ. Το κτίριο αποτελείται από τρεις μεγάλους διαδρόμους με καθίσματα για παραπάνω από 3.000 άτομα. 
Χτισμένη με χρωματιστά τούβλα είναι πολύ εντυπωσιακή με έντονα οριεντάλ στοιχεία. Δίπλα από τη συναγωγή βρίσκεται το Εβραϊκό μουσείο με πολλά ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά αντικείμενα.  

Το νησί της Μαργαρίτας έχει μήκος 3χλμ και πλάτος 500 μέτρα και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη αναψυχής των κατοίκων της Βουδαπέστης. Δημιουργήθηκε από πολλές ξέρες που ενώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και ήταν ήδη κατοικημένο από την ρωμαϊκή εποχή. 
 
Κατά το μεσαίωνα βρίσκονταν εκεί πολλά μοναστήρια τα οποία καταστράφηκαν μετά την εισβολή των Τούρκων. Σήμερα πάντως είναι ένα ένα μέρος γεμάτο δέντρα, πανέμορφα λουλούδια, αγάλματα, συντριβάνια και φυσική ομορφιά. 

9. Τα σπα της πόλης
Η πόλη κέρδισε το τίτλο "η πόλη των σπα" το 1934, αλλά οι κάτοικοι απολάμβαναν τις ιαματικές ιδιότητες των φυσικών θερμών πηγών από την ρωμαϊκή εποχή. Κάθε μέρα 70 εκατομμύρια λίτρα ιαματικών νερών με θερμοκρασία  21-78 ˚C έρχονται στην επιφάνεια από τις 118 φυσικές πηγές που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα. Μπορείτε ακόμα να πιείτε ιαματικό νερό από ένα από τα πολλά πηγάδια πόσιμου νερού που υπάρχουν στην πόλη. 

10. Gellért Hill και Citadel
Ο λόφος Gellert είναι το πιο δημοφιλές μέρος για εκδρομή αφού βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Το κάστρο λειτουργούσε ως  φρούριο, χτισμένο το 1854 από τους Αψβούργους αυτοκράτορες αφού ξεπέρασαν τον ουγγρικό στρατό στην επανάσταση του 1848-49. 
Απολαύστε πανοραμική θέα σε όλη την πόλη, δείτε το άγαλμα της ελευθερίας, την εκκλησία Gellért Cliff Church και το άγαλμα του ομώνυμου επισκόπου.

tips 
* H Βουδαπέστη είναι μια πόλη ρομαντική, με πολλά όμορφα μνημεία και πλούσια φυσική ομορφιά. Περπατήστε την,  διασχίστε τις γέφυρες και νιώστε τη μαγεία του Δούναβη.
* Κάντε μια κρουαζιέρα στο Δούναβη, μέρα ή νύχτα! Εμείς κάναμε τη βραδινή κρουαζιέρα και η εμπειρία είναι σίγουρα αξέχαστη. Τα πανέμορφα κτίρια φωτίζονται μοναδικά και λαμπυρίζουν στα νερά του ποταμού.
* Πολλά πακέτα ταξιδίων αφιερώνουν μόνο 2 μέρες στην Βουδαπέστη. Κατά τη γνώμη μας χρειάζεστε τουλάχιστον 5 μέρες για να δείτε τις ομορφιές της πόλης και να ανακαλύψετε τα μυστικά της. Για να πάρετε απλά μια γεύση από την ουγγρική πρωτεύουσα φτάνουν και οι 2 μέρες.
* Τα ξενοδοχεία είναι αρκετά οικονομικά και αναφερόμαστε σε ξενοδοχεία ακόμα και 5* στο κέντρο της πόλης. Δείτε τα όλα εδώ
* Αγοράστε την Budapest Card που περιλαμβάνει μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, δωρεάν ξεναγήσεις και σημαντικές εκπτώσεις. 
- Εκδρομή στη λίμνη Balaton, κοντά στη Βουδαπέστη
Μίνι μουσική κρουαζιέρα στο Δούναβη στη Βουδαπέστη

* Κάντε σπα στο διάσημο Gellert spa ή ιαματικά λουτρά Szechenyi bath.

* Ξεναγήσεις, εκδρομές και άλλα πολλά θα βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου