Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Musée d'Orsay, ένα μουσείο σε παλιό σιδηροδρομικό σταθμό

Ένα από τα πιο σημαντικά και παγκοσμίως γνωστά μουσεία του Παρισιού είναι το Musée d'Orsay. Βρίσκεται κατά μήκος του Σηκουάνα, απέναντι από το Μουσείο Λούβρο και στεγάζεται σε έναν μεγάλο σιδηροδρομικό σταθμό του 1900, φιλοξενώντας στις συλλογές του γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής ιμπρεσιονιστών. Κάθε χρόνο το μουσείο επισκέπτονται περίπου 3 εκατ. άτομα.

 Λίγα λόγια για την ενδιαφέρουσα ιστορία του μουσείου
Ο σιδηροδρομικός σταθμός Gare d’ Orsay κατασκευάστηκε το 19ο αιώνα σε εξέχουσα κεντρική τοποθεσία της πόλης από μια εταιρεία που επιθυμούσε να φέρει τα ηλεκτροφόρα τρένα μέχρι την «καρδιά» του Παρισιού. 
Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν 12.000 τόνοι μετάλλου, πολλοί περισσότεροι από τα μέταλλα που χρησιμοποιήθηκαν για τον Πύργο του Άιφελ, ενώ η όλη κατασκευή είναι 175 μ. σε μήκος, 75 μ. σε πλάτος και 32 μ. σε ύψος.
Άρχισε να κατασκευάζεται το 1898 και χρησιμοποιήθηκε, από το 1900 έως το 1939, ως κτήριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της σιδηροδρομικής εταιρείας Παρισιού - Ορλεάνης (Chemin de fer de Paris à Orléans) επί 39 χρόνια. Το μήκος που είχαν οι πλατφόρμες του, όμως, κατέστησαν το σταθμό ακατάλληλο για τα μεγάλου μήκους τρένα της εποχής. 

Έτσι, ο σταθμός άρχισε να χρησιμοποιείται μόνο από τους συρμούς του προαστιακού, ενώ ένα τμήμα του, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως ταχυδρομικό γραφείο αλλά και ως σταθμός μεταφοράς κρατουμένων στη Γερμανία. Ο σταθμός χρησιμοποιήθηκε, επίσης, για τη μεταφορά των επαναπατριζόμενων Γάλλων από τα Στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μετά τον Πόλεμο χρησίμευσε ως στούντιο για το γύρισμα αρκετών ταινιών, όπως η Δίκη του Φραντς Κάφκα και ως κέντρο δημοπρασιών.

O Ηρακλής
Το 1977 η Γαλλική Κυβέρνηση αποφάσισε τη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο αφιερωμένου αρχικά στην τέχνη του 19ου αιώνα, ενώ το 1978 χαρακτηρίστηκε ως εθνικό μνημείο.  Η αναμόρφωση περιλάμβανε, ουσιαστικά, την ανακατασκευή των δαπέδων και των τεσσάρων ορόφων του κτίσματος και, φυσικά, τη συντήρηση των διακοσμητικών στοιχείων του. Το νέο μουσείο εγκαινιάσθηκε το Δεκέμβριο του 1986. 
Στο μουσείο υπάρχουν τρία επίπεδα, στα οποία εκτίθενται  έργα ζωγραφικής τέχνης σπουδαίων ζωγράφων, όπως οι Ντεγκά, Ρενουάρ, Βαν Γκογκ, γλυπτά, χαρακτικά, φωτογραφίες, ακόμη έργα αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας, καλύπτοντας την περίοδο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το 1914.
Από τον τρίτο όροφο υπάρχει η δυνατότητα εξόδου στον εξώστη, απ' όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το ποτάμι, το Μουσείο του Λούβρου διαγωνίως απέναντι και, σε μεγαλύτερη απόσταση, αντικριστά την εκκλησία Basilique de Sacre-Coeur, το Ναό που βρίσκεται κτισμένος στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης. Τα εκθέματα του μουσείου είναι εκπληκτικά. Ξεχωρίζουν οι πίνακες σπουδαίων ζωγράφων αλλά και τα εντυπωσιακά γλυπτά. 
 
Πρόσβαση στο μουσείο
Οι σιδηροδρομικές δραστηριότητες συνεχίζονται κάτω από τον παλιό σταθμό: Υπάρχει ακριβώς από κάτω του (με δύο εισόδους / εξόδους) ο σταθμός του προαστιακού σιδηροδρόμου "Musée d'Orsay". Πρόσβαση στο Μουσείο είναι, επίσης, δυνατή με το μετρό κατεβαίνοντας στο σταθμό Solférino. 


Ώρες λειτουργίας
Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός από Δευτέρα, από τις 9:30 το πρωί ως τις 6:00 το απόγευμα. Κάθε Πέμπτη παραμένει ανοιχτό ως τις 9:45 το βράδυ. 
Εισιτήριο
Υπάρχουν δύο διαφορετικά εισιτήρια, το ένα στοιχίζει 9,5 ευρώ και είναι για τις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου, ενώ το άλλο στοιχίζει 12 ευρώ και ισχύει και για τις διάφορες προσωρινές εκθέσεις. Για τους ανήλικους η είσοδος είναι δωρεάν. 
Αξίζει να δείτε την εξωτερική ομορφιά του κτιρίου με τα εντυπωσιακά αγάλματα. 

tips
* Στους χώρους του μουσείου υπάρχει εστιατόριο, καφετέρια, βιβλιοπωλείο και μαγαζί του μουσείου. 
Μάλιστα το εστιατόριο θυμίζει παλάτι, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία!
Για έναν καφέ όμως αξίζει και η καφετέρια καθώς έχει μοντέρνα και ξεχωριστή διακόσμηση
* Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν!
* Με 5 ευρώ επιπλέον μπορείτε να πάρετε φωνητικό οδηγό του μουσείου στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά. 
* Δείτε μόνο τα έργα που σας ενδιαφέρουν για να μην κουραστείτε! Αφιερώστε χρόνο να θαυμάσετε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του κτιρίου που στεγάζεται το μουσείο.
*Αξίζει να πάρετε το εισιτήριο που παρέχει είσοδο στην προσωρινή έκθεση. Για να δείτε πληροφορίες για τις επερχόμενες εκθέσεις πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου