Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Το κάστρο του Μιλάνο- Castello Sforzesco

Το Μιλάνο αναμφίβολα είναι γνωστό για τα ατέλειωτα μαγαζιά με τις εκκεντρικές βιτρίνες, την εκκλησία Ντουόμο και τη Σκάλα της όπερας, ωστόσο διαθέτει ένα πολύ εντυπωσιακό και καλοδιατηρημένο κάστρο που αξίζει να επισκεφτείτε. 
Το Castello Sforzesco χτίστηκε τον 14ο αιώνα από την οικογένεια Visconti. Καταστράφηκε μερικώς το 1447 και ξεκίνησε να ανακατασκευάζεται από τους Σφόρτσα από το 1451. 


Υπέστη όμως πάλι ζημιές από έναν κεραυνό που έπεσε και ανακατασκευάστηκε πανομοιότυπα τον 20ο αιώνα. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε φιλοτεχνήσει κάποιες από τις αίθουσες του κάστρου. 
 
 
Η είσοδος στο κάστρο είναι δωρεάν και οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στον όμορφο εσωτερικό του χώρο, να δουν τα αγάλματα, τις πολεμίστρες που πλέον είναι φωλιές περιστεριών και να βγουν από την πίσω μεριά, ανακαλύπτοντας ένα όμορφο πάρκο. 

 
Στο κτίριο του κάστρου στεγάζονται διάφορα μουσεία, τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε πληρώνοντας ένα οικονομικό εισιτήριο των 3 ευρώ ως γενική είσοδο. 

   
Στο ισόγειο βρίσκεται το μουσείο της αρχαίας τέχνης, μεγάλη συλλογή από αρχαία ευρήματα στην περιοχή, αρκετά εντυπωσιακή και αξιόλογη.
 
Η κάθε αίθουσα έχει ένα κεντρικό σημαντικό μνημείο. Μπαίνοντας σε κάθε δωμάτιο μπορείτε να πάρετε το αντίστοιχο φυλλάδιο στα αγγλικά, ώστε να καταλαβαίνετε τι βλέπετε, καθώς όλες οι σημάνσεις δίπλα στα μνημεία είναι στα ιταλικά. 

 Εκτός από αρχαία, η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει πανοπλίες και όπλα.  

                       
 
Στον πρώτο όροφο στεγάζεται το μουσείο με αντίκες και συλλογές τέχνης. 
 
Πορτραίτο οικογένειας της εποχής
 
Το πιο σημαντικό έκθεμα είναι αναμφίβολα το ημιτελές έργο του Μιχαήλ Άγγελου Pieta Ronandini. 
Εντυπωσιακά και τα εκθέματα με μικροαντικείμενα από την καθημερινή ζωή της παλιάς εποχής. 
 
Αφού λοιπόν απολαύσετε τη βόλτα σας παρατηρώντας τα τείχη αλλά και τα μουσεία του κάστρου, κατευθυνθείτε προς το βάθος και βγείτε σε έναν καταπράσινο χώρο, το πάρκο Sempione. 
Είναι το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, μια όαση πρασίνου στο Μιλάνο, σχεδιασμένο με βάση τα αγγλικά πρότυπα. 
Είναι ρομαντικό, με μικρούς λοφίσκους, μεγάλα δέντρα, λιμνούλες και μικρές κοιλάδες. Χώρος ιδανικός για ξεκούραση, περπάτημα και ηρεμία, για αυτό οι Μιλανέζοι το αγαπούν πολύ και το χαίρονται- όπως και οι τετράποδοι φίλοι τους!
 
Στη λίμνη θα δείτε πουλιά και πάπιες φυσικά, και ίσως κάποιον σκύλο να τους γαβγίζει με μανία από την ακτή!! 
 
Ακριβώς απέναντι από το κάστρο, προς την άλλη μεριά του πάρκου, δεσπόζει η αψίδα της ειρήνης Arco della Pace, που φτιάχτηκε το 19 αιώνα σε νεοκλασικό στυλ. Θυμίζει τις διάφορες αψίδες που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και είναι διακοσμημένη με ανάγλυφα και αγάλματα. 
 

Το κάστρο αλλά και το πάρκο είναι must για τους επισκέπτες του Μιλάνο. Είναι κάτι διαφορετικό, υπενθυμίζει λιγάκι την ιστορία της πόλης. 

 

Tips

* Για να πάτε στο κάστρο θα κατεβείτε στο σταθμό του Cairolli/ Castello στην κόκκινη γραμμή του μετρό. Αφήνει ακριβώς απέναντι! 

* Η είσοδος στο κάστρο είναι δωρεάν και είναι ανοιχτό από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα καθημερινά. 


* Θα πληρώσετε 3 ευρώ μόνο αν θέλετε να επισκεφτείτε τα μουσεία, τα οποία είναι ανοιχτά καθημερινά εκτός από Δευτέρα και ώρες 9 με 5:30. 

* Φροντίστε να έχετε χρόνο, ειδικά αν θέλετε να επισκεφτείτε και τα μουσεία αλλά και για να απολαύσετε μια ήσυχη βόλτα στο πάρκο. 
*Στον προαύλιο χώρο του κάστρου πολύ πιθανό να σας πλησιάσουν διάφοροι μετανάστες οι οποίοι θα σας πιέσουν όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε να αγοράσετε ένα βραχιολάκι "της φιλίας" όπως το αποκαλούν αυτοί. Είναι ευγενικοί, αλλά πολύ πιεστικοί και δύσκολα τους αποφεύγεις!!
* Η πόλη είναι γεμάτη ξενοδοχεία. Κλείστε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης και κατά προτίμηση κοντά σε σταθμό μετρό. Δείτε όλα τα ξενοδοχεία του Μιλάνο εδώ, διαβάστε αντικειμενικές κριτικές και κλείστε αυτό που σας ταιριάζει!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου