Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Οι παραλίες της Σίφνου

Η ακτογραμμή και ο διαμελισμός των ακτών της Σίφνου σχηματίζει παραλίες για όλα τα γούστα. Σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν απομονωμένες αμμουδιές, αλλά και οργανωμένες πλαζ. Διαθέτει βραχώδεις ακτές, παραλίες από βότσαλο και χρυσαφένιες αμμουδιές, άλλες προσβάσιμες οδικώς, άλλες από γραφικά μονοπάτια και άλλες δια θαλάσσης.
http://www.booking.com/region/gr/sifnos.el.html?aid=370440

ΚΑΜΑΡΕΣ
Οι Καμάρες βρίσκονται 6,5 χιλ. από την Απολλωνία, είναι το λιμάνι της Σίφνου και ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός του νησιού. Στην απέναντι πλευρά των Καμαρών, («Πέρα Πάντα» για τους ντόπιους) βρίσκεται η περιοχή της Αγίας Μαρίνας από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στην πλευρά ενός λόφου. 
Ανάμεσα στις δυο περιοχές απλώνεται η παραλία των Καμαρών, μια από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες του νησιού με παρθένα βλάστηση, καλαμιώνες, παράκτια λίμνη και αμμόλοφους με κρινάκια της άμμου που ανθίζουν τον Αύγουστο. 

ΠΛΑΤΥΣ ΓΙΑΛΟΣ
Ο Πλατύ Γιαλός είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού και των Κυκλάδων. Αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή των Ελλήνων επισκεπτών του νησιού για παραθερισμό.Στα αξιοθέατα της περιοχής και ο Άσπρος Πύργος που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά της παραλίας και είναι ένας από τους 76 αρχαίους πύργους –φρυκτωρίες του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους.

Απέναντι από την παραλία του Πλατύ Γιαλού βρίσκεται το ακατοίκητο νησάκι της Κιτριανής (ή Κυπριανής), με μοναδικό κτίσμα την εκκλησία της ομώνυμης Παναγιάς, την αρχαιότερη του νησιού (11ου αι.)

ΒΑΘΥ
Από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού, το Βαθύ βρίσκεται στα δυτικά, 14 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Απολλωνία.
Πάνω στην παραλία βρίσκεται και το όμορφο εκκλησάκι των Ταξιαρχών (16ου αι), που γιορτάζει με πανηγύρι 3 φορές το χρόνο (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο).

ΦΑΡΟΣ
Απάνεμο λιμανάκι και ψαροχώρι 7 χιλ. από την Απολλωνία, ο Φάρος υπήρξε λιμάνι της Σίφνου ως το 1883 και πήρε το όνομα του από τον αρχαίο πύργο –φρυκτωρία που υπήρχε πάνω στην παραλία (εκεί που σήμερα αρχίζει το μονοπάτι από το Φάρο για το Γλυφό).
Στο Φάρο υπάρχουν τρεις μικρές αμμώδεις παραλίες:
Η κεντρική του Φάρου, εκεί που καταλήγει η άσφαλτος, με καταπληκτική θέα στη Χρυσοπηγή. 
 Η παραλία του Γλυφού στην οποία οδηγούμαστε από ένα μικρό μονοπάτι που αρχίζει από την δεξιά πλευρά της παραλίας του Φάρου και δεν έχει κανένα κτήριο στην άμμο. Από το Γλυφό αρχίζει όμορφο πρόσφατα ανακαινισμένο μονοπάτι (με νυκτερινό φωτισμό), που οδηγεί στην παραλία του Αποκοφτού και στη Χρυσοπηγή. Και από τις δυο αυτές παραλίες είναι ορατή η σκάλα των μεταλλείων και οι εγκαταστάσεις φόρτωσης μεταλλεύματος του ορυχείου της περιοχής.
Επίσης, η παραλία Φασολού που βρίσκεται στα αριστερά της παραλίας του Φάρου και στην οποία οδηγούμαστε είτε από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Φάρο -δίπλα στη στάση των λεωφορείων- είτε από την άσφαλτο και διαθέτει μόνο ένα εστιατόριο. Στη Φασολού βρίσκεται και το μοναστήρι του Σταυρού του Φάρου.Τέλος, υπάρχει και η βραχώδης παραλία Άσπρα Γκρεμνά, που βρίσκεται στην διαδρομή της εισόδου του αμαξωτού δρόμου προς Φασολού.

ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ
Δέκα χιλιόμετρα από την Απολλωνία και λίγο πριν τον Πλατύ Γιαλό, βρίσκεται το πιο φωτογραφημένο σημείο του νησιού, η Χρυσοπηγή. Στο ακρωτήριο της Χρυσοπηγής υπάρχει το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής (1650), πολιούχου και προστάτιδας της Σίφνου που γιορτάζει με πανηγύρι την παραμονή της Αναλήψεως σε ανάμνηση θαύματός της και συρρέει κόσμος απ’ όλο το νησί και όχι μόνο.
Τα βράχια της Χρυσοπηγής είναι αγαπημένο ορμητήριο πολλών κολυμβητών τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ανατολικά της εκκλησίας υπάρχει η αμμώδης παραλία του «Αποκοφτού» με τα γαλαζοπράσινα νερά και μοναδικά κτήρια στην αμμουδιά τα δυο της εστιατόρια. 
Δυτικά της βρίσκονται οι «Σαούρες», μικρή απόμερη παραλία με βότσαλα. Στα αξιοθέατα της περιοχής και ο Άσπρος Πύργος που βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση των δρόμων προς Πλατύ Γιαλό και Χρυσοπηγή, που είναι ο πιο διάσημος από τους 76 αρχαίους πύργους –φρυκτωρίες του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους.

ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΣ
Η Χερρόνησος είναι η βορειότερη παραλία του νησιού και απέχει 15 χιλιόμετρα από την Απολλωνία. Πρόκειται για όμορφο γραφικό ψαροχώρι, με μικρή αμμουδιά που στολίζεται από τον πανέμορφο Ι.Ν. του Αγίου Πολυκάρπου. 
Φημισμένα είναι τα πανηγύρια που γίνονται στις εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής και που τα περισσότερα είναι χειμωνιάτικα.

ΒΡΟΥΛΙΔΙΑ
Μικρή παραλία με βότσαλα, 14 χιλιόμετρα από την Απολλωνία και ένα χιλιόμετρο περίπου πριν την Χερρόνησο.

1 σχόλιο: