Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Το απολιθωμένο δάσος στη Λέσβο

Στη Δυτική Λέσβο, φυτικά απολιθώματα παρατηρούνται ανάμεσα στα ηφαιστειακά πετρώματα. Τα απολιθώματα αυτά συνιστούν το παγκοσμίως φημισμένο «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», το οποίο καλύπτει μία έκταση 15.000 εκταρίων. 
Στη περιοχή έχουν καταγραφεί πολλές απολιθωματοφόρες θέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος με συστάδες απολιθωμένων κορμών δένδρων και εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί γεώτοποι, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Για το λόγο αυτό η περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα ανοιχτό παράθυρο στην γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.
Επιβλητική εμφάνιση ιστάμενου κορμού απολιθωμένου δένδρου, που έχει αποκαλυφθεί από τη φυσική διάβρωση των ηφαιστειακών πετρωμάτων. Πρόκειται για προγονική μορφή σεκόιας με εντυπωσιακές εναλλαγές χρωματικών αποχρώσεων. Το ύψος του είναι 2,52 μ. και η περίμετρος του 3,75 μ.
 Οι επιστήμονες που ερευνούν και μελετούν το Απολιθωμένο Δάσος μιλούν με ενθουσιασμό για τη σπανιότητα και την τεράστια επιστημονική σημασία του μοναδικού αυτού μνημείου της φύσης.


Ιστάμενος απολιθωμένος κορμός δέντρου που αποκαλύφθηκε από την φυσική διάβρωση των ηφαιστειακών πετρωμάτων. Απολιθώθηκε επί τόπου, λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στο χώρο του Βορείου Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. 
Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ένα μοναδικό δασικό οικοσύστημα το οποίο απολιθώθηκε επί τόπου λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας. Ο μεγάλος αριθμός ιστάμενων απολιθωμένων κορμών και ριζικών του συστημάτων σε πλήρη ανάπτυξη, αποδεικνύει την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους.
Προγονική μορφή Σεκόιας. Το ύψος του είναι 7,02 μ. και η περίμετρος του 8,58 μ.
Η άριστη κατάσταση διατήρησης των απολιθωμένων δένδρων και η μεγάλη ποικιλία απολιθωμένων φυτών που έχουν βρεθεί αποδεικνύουν την τεράστια επιστημονική του αξία. Η σύνθεση της απολιθωμένης χλωρίδας αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη των κλιματικών συνθηκών. Στο Απολιθωμένο Δάσος, καταγράφονται πληροφορίες για τα είδη των φυτών που αποτελούσαν τη χλωρίδα του νησιού, για τα ευρήματα του Δεινοθήριου (Prodeinotherium bavaricum) του παλαιότερου θηλαστικού που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, και τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν στον χώρο του Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.

Ο μεγαλύτερος κατακείμενος απολιθωμένος κορμός στο πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους. Το μήκος του ξεπερνά τα 20 μέτρα. Ανήκει στις Ταξοδιίδες και αποτελεί προγονική μορφή του δένδρου της σεκόιας.



Αναγνωρίζοντας την τεράστια περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, το Ελληνικό Κράτος χαρακτήρισε το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Το 1995 ιδρύθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με σκοπό τη μελέτη, προστασία, έκθεση και ανάδειξη αυτού του μοναδικού μνημείου της φύσης.
Ιστάμενος απολιθωμένος κορμός προγονικής μορφής πεύκου του οποίου έχει αποκαλυφθεί το ριζικό σύστημα στο πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.


 Οι κύριες απολιθωματοφόρες θέσεις έχουν περιφραχθεί και έχουν δημιουργηθεί όλες οι κατάλληλες υποδομές, για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών, στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, στο Πάρκο Σιγρίου και Πλάκας.
 Ένα δίκτυο περιπατητικών διαδρομών έχει δημιουργηθεί συνδέοντας τις κύριες θέσεις ενδιαφέροντος (απολιθωματοφόρες θέσεις, ηφαιστειακές δομές, φυσικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία). Τα «Μονοπάτια της Λάβας» αποτελούν μία από τις κυριότερες διαδρομές.
Κατά μήκος των μονοπατιών ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει χώρους ανάπαυσης, οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε θέσεις ειδικού ενδιαφέροντος (απολιθωμένους κορμούς, κρατήρες ηφαιστείων κλπ). Ενημερωτικές πινακίδες παρέχουν στους επισκέπτες τις απαραίτητες πληροφορίες.


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλύπτει μια έκταση 1600 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα πολυμέσων, αναψυκτήριο και πωλητήριο. Οι μόνιμες εκθέσεις παρουσιάζουν την εξέλιξη των φυτών στη γη και τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Η χλωρίδα του Απολιθωμένου Δάσους παρουσιάζεται με πάνω από 40 διαφορετικά είδη απολιθωμένων ευρημάτων από τη δυτική Λέσβο.
Στο Μουσείο επίσης παρουσιάζονται εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και με την γενικότερη γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.

Απολιθωμένα φύλλα τροπικής καρυδιάς με ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά μορφολογικά γνωρίσματα του φύλλου. Προέρχεται από την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, στη βορειοδυτική Λέσβο.
Ο επισκέπτης του Απολιθωμένου Δάσους μπορεί να λάβει πληροφορίες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, από το σημείο πληροφόρησης στη Σκάλα Ερεσού καθώς και από το κέντρο πληροφόρησης στη Μυτιλήνη. Μία σειρά ενημερωτικών δράσεων, παρουσιάσεων, διαλέξεων, περιηγήσεων, επιστημονικών συναντήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και πολιτιστικά δρώμενα, εκθέσεις έργων τέχνης, και συναυλίες λαμβάνουν χώρα την θερινή περίοδο στο Μουσείου. Οι Γιορτές της Γης οργανώνονται κάθε χρόνο από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο περιλαμβάνοντας σειρά εκδηλώσεων. Η Γιορτή Αγροτουρισμού διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι προσδοκώντας να προωθήσει την τοπική παράδοση και να προσφέρει ποιοτικά τοπικά προϊόντα από τοπικές επιχειρήσεις και τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς της Λέσβου.
Μεγάλο μέρος του Απολιθωμένου Δάσους συνεχίζεται στο θαλάσσιο χώρο.
tips
* Ώρες λειτουργίας του μουσείου:

Θερινή περίοδος (1/7 έως 30/09)
ΚυριακήΔευτέραΤρίτηΤετάρτηΠέμπτηΠαρασκευήΣάββατο
10.00-18.0010.00-18.0010.00-18.0010.00-18.0010.00-18.0010.00-20.0010.00-18.00
Χειμερινή περίοδος (1/10 έως 30/6)
ΚυριακήΔευτέραΤρίτηΤετάρτηΠέμπτηΠαρασκευήΣάββατο
10:00 - 18:009:30 - 17:309:30 - 17:309:30 - 17:309:30 - 17:309:30 - 17:309:30 - 17:30



*Τιμή εισιτηρίου για το μουσείο: 5 € γενική είσοδος, 10 € το οικογενειακό και 2,5 € για μαθητές και φοιτητές. 
* Πρόσβαση στο Σίγρι υπάρχει με λεωφορείο το οποίο εκτελεί καθημερινά δύο δρομολόγια από τη Μυτιλήνη. 
* Ώρες λειτουργείας του πάρκου:

Χειμερινή Περίοδος (1/10 - 30/6)
Δευτέρα Τρίτη - Κυριακή
Κλειστά 9:00 - 16:00


Θερινή Περίοδος (1/7 έως 30/09)
Δευτέρα - Κυριακή
9:00 - 17:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου