Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη

Η εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη είναι μία αξέχαστη εμπειρία γεύσεων και αισθήσεων σ' ένα υπέροχο μείγμα ανατολής και δύσης!
Ξεκινήστε την περιήγηση σας από την πλατεία Taksim και τον πολύβουο πεζόδρομο της Istiklal.
Κάποτε, επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας σ' αυτό το δρόμο δέσποζαν οι πρεσβείες και τα προξενεία των ξένων χωρών, σήμερα η αίσθηση του κοσμοπολιτισμού διατηρείται χάρις στα πολυάριθμα καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. 
Το μικρό κόκκινο τουριστικό τραμ, ενθύμιο μιας άλλης εποχής, διασχίζει τον πεζόδρομο μέχρι το τελεφερίκ (funicular) που οδηγεί στη γέφυρα του Γαλατά. 
Πριν μπείτε στο τελεφερίκ, ανεβείτε στο μεσαιωνικό πύργο του Γαλατά για μία άποψη της Κωνσταντινούπολης από ψηλά!
 Η γέφυρα του Γαλατά με τους αμέτρητους ψαράδες οδηγεί στο Sultanahmet, περιοχή ιδιαίτερου αρχαιολογικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, μιας και εκεί βρίσκονται τα περισσότερα αξιοθέατα. 
Σίγουρα η εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να εμπεριέχει περιήγηση στην Αγία Σοφία. 


Είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λέξεις το δέος που αισθάνεται κανείς μόλις αντικρίσει το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, κάποιες χρυσές ψηφιδωτές τοιχογραφίες, παραμένουν αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες του μεγαλείου που χαρακτηρίζει αυτό το σπουδαίο βυζαντινό έργο. 


Το παλάτι Τοπ Καπί, χτισμένο εκεί όπου βρισκόταν επί βυζαντινών χρόνων το Μέγα Παλάτιο, στεγάζει τη σπάνια συλλογή του αρχαιολογικού μουσείου της Κωνσταντινούπολης με εκθέματα από όλη την περιφέρεια της αλλοτινής οθωμανικής αυτοκρατορίας (Μέση Ανατολή, Βαβυλωνία κ.α.). 


Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στις αίθουσες με τους θρόνους, τις στολές των σουλτάνων, τα κοσμήματα τους και τα μαγειρεία όπου εκτίθενται πολύτιμες κινέζικες πορσελάνες!


Επισκεφθείτε επίσης το εκπληκτικό Ντολμά Μπαχτσέ μεταξύ των περιοχών Καμπατάς και Μπεσίκτας, το υπέροχο παραθαλάσιο παλάτι της Κωνσταντινούπολης, με σαφείς επιρροές από την ευρωπαική κουλτούρα, με εκπληκτικά εκθέματα, πολύτιμα χαλιά, κρυστάλλινους πολυελαίους, εβένινα διακοσμητικά και σκαλιστά ξύλινα έπιπλα. 
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην τεράστια σκάλα, φτιαγμένη από ξύλο και κρύσταλλο καθώς και στο δωμάτιο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Κεμάλ Ατατούρκ. Στο Ντολμά Μπαχτσέ, εισέρχεστε ανά ομάδες, με ξεναγό του μουσείου και ιδιαίτερη επίβλεψη. 
Κατά τη διάρκεια της εκδρομής στην Κωνσταντινούπολη, αφιερώστε μία μέρα για την επίσκεψη σας στο Πατριαρχείο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Το Μπλε Τζαμί πήρε το όνομά του από τα μπλε πλακίδια Ιζνίκ που κοσμούν το εσωτερικό του. Αποτελεί ένα από τα διασημότερα θρησκευτικά κτίσματα του κόσμου. 
Η γέφυρα του Βοσπόρου πρόκειται για την πρώτη γέφυρα που χτίστηκε ώστε να διασχίζει κανείς τα στενά που χωρίζουν την Κων/πολη. Είναι η έκτη μακρύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου με μήκος 1560 μέτρα και ύψος 64 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. 
Πραγματοποιήστε μία κοντινή εκδρομή στα καταπράσινα Πριγκηπονήσια (Adalar) προμηθευτείτε μπαχαρικά και άλλα σουβενίρ από την αγορά τους και φεύγοντας υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα επιστρέψετε για να νιώσετε ξανά τα αρώματα ανατολής και δύσης να μπλέκονται γλυκά στο σταυροδρόμι που λέγεται Κωνσταντινούπολη!  

Η Πόλη συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο, όπως είναι το νέο τμήμα της με ψηλά κτίρια και πολυτελή εμπορικά κέντρα. 

Αεροδρόμια στην Κωνσταντινούπολη
Το διεθνές αεροδρόμιο Ataturk (IST), το οποίο αποτελεί και την κύρια βάση του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας Turkish Airlines, βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή Yesilkoy. Η ασιατική πλευρά της πόλης εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο Sabiha Gokcen, στην περιοχή Kurtkoy. Οι εταιρείες Turkish Airlines, Olympic Air και Aegean Airlines πραγματοποιούν καθημερινά πτήσεις από την Αθήνα προς την Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Ataturk. Από τις 27 Μαίου 2011, η Turkish Airlines πετάει απ' ευθείας πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη στην Κωνσταντινούπολη (Ataturk International Airport) τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Το αεροδρόμιο Ataturk βρίσκεται 24 χιλιόμετρα δυτικά από το ιστορικό κέντρο της πόλης και είναι προσβάσιμο με ταξί, μετρό, θαλάσσια συγκοινωνία και λεωφορεία. Τα πούλμαν Havas εκτελούν τακτικά προγραμματισμένα δρομολόγια συνδέοντας το αεροδρόμιο Ataturk με την πλατεία Taksim και το έτερο αεροδρόμιο της ασιατικής πλευράς. Η κίνηση στους δρόμους είναι πάντα καθοριστικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη όταν βρίσκεστε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, καθώς πρόκειται για πολυπληθή και ιδιαίτερα ζωντανή πόλη με δρόμους όπου κυριολεκτικά επικρατεί πανδαιμόνιο. Έτσι λοιπόν ενώ κανονικά χρειάζεστε είκοσι περίπου λεπτά για να μεταβείτε από την πλατεία Taksim στο αεροδρόμιο, προνοήστε αναχωρώντας ακόμα πιο νωρίς!  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου